Етикети по бутилките предупреждават за вредата от алкохола?

Бутилки алкохол
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
15.00 лв.
Виж ››

Европарламентът ще обсъжда предложението за поставяне на предупредителни етикети върху бутилките с алкохол, подобно на надписите върху кутиите с цигари.

Ако предложението бъде прието, бутилките с алкохолни напитки на територията на Европейския съюз ще се продава с предупредителни послания, както цигарите.

Етикетите върху бутилките с алкохол ще предупреждават за опасностите от шофирането в нетрезво състояние, както и за последиците от употребата на алкохол при бременност.

Целта на предложението е драстично да се понижат инцидентите, свързани със спиртни напитки. Документът, който евродепутатите ще разгледат, цели още да се намали употребата на алкохол от непълнолетни.

В България има няколко фирми, които използват тази практика и върху алкохола изписват възможните негативни последствия при неконтролируемата му консумация.

Предложената наредба предвижда още върху всяка една бутилка да се изписват калориите и съставките, които съдържа питието. Новата мярка не трябва да повишава цената на алкохола.

Етикети на бутилки

Изготвени са вече примерни знаци, насочени към бременните жени, шофьорите и лицата под 18 години. Клиентите ще бъдат предупреждавани и за рисковете от употреба на алкохол през работно време, при пиене на лекарства и за опасност от развиване на зависимост.

Направени са и предложения за надписи върху бутилките:

- Алкохолът може да увреди вашето неродено дете;

- Пияните шофьори причиняват 10 000 смъртни случая в Европа ежедневно;

- Алкохолът причинява зависимост;

- Пиенето при работа с машини крие сериозен риск.

Злоупотребата с алкохол причинява 3.3 милиона смъртни случая при инцидент в световен мащаб всяка година, гласят мотивите за предлаганите промени.

Във възрастовата група от 20 до 39 години всеки четвърти смъртен случай е свързан с употребата на алкохол. Тези смъртни случаи често са следствие от злополуки, прояви на насилие или развиване на чернодробни заболявания.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати