В спанака и лука са най-високите количества на нитрати

Спанак
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

Спанакът и пресният лук съдържат най-високи количества на нитрати сред зарзавата на пазара. Високи са и количествата в чесъна, съобщава професор Донка Байкова пред Нова телевизия.

За да се предпазим, експертът съветва, добре да измиваме зеленчуците в топла вода преди да ги консумираме. Нитратите по принцип не са опасни за човешкото здраве, ако са използвани в регламентирани нива.

По-високи нива на нитрати има още зелето, тиквичките и краставиците на пазара. Освен миейки ги с топла вода, някои зеленчуци могат и да се белят, за да си гарантираме, че няма да погълнем голяма част от нитратите.

Лук

Нитратите сами по себе си не са токсични. Те са добавена съставка в зеленчуците, която постъпва в тях чрез почвата при наторяване. Нитратите са основен източник на азот, необходим за растежа на растенията.

Нитратите обаче образуват опасни вещества - нитрити и нитрозамини, които могат да предизвикат стомашни заболявания.

В завишени количества нитратите имат ред странични ефекти за организма, а в някои случаи могат да предизвикат и натравяне. Когато нитратите в зеленчуците са с по-високи нива, първите симптоми са гадене и повръщане.

Байкова съветва още да не се купуват увехнали марули. При краставиците, доматите и репичките няма законова норма за нитрати, заради което препоръчително са белим тези зеленчуци преди да ги консумираме.

Зеленчуци

За да се предпазим от гастритогенния ефект, е добре и да бланшираме зеленчуците - нищо, че ще се загубят част от витамините, а после да изхвърлим водата – казва още Донка Байкова.

По нейни думи Европейският съюз е регламентирал съдържанието на нитрати в спанака, марулите, салатите тип айсберг и детските храни, тъй като през годините най-високи им нива са регистрирани в тези продукти.

Десислава Бялкова от Дирекция Контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните увери, че инспекторите следят за количеството на нитрати в зеленчуците, но изследват само това, което европейския регламент изисква от тях.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати