Умна чиния ще брои погълнатите калории

Чиния

Хората, които постоянно са на някакъв режим за хранене и смятат всяка калория, която слагат в чинията си, вече ще могат да се откажат от този навик, защото всъщност чинията ще върши това вместо тях. Учени създадоха нова умна чиния, която ще може да брои калориите, които сте погълнали.

Наречена е SmartPlate и има три отделения и всъщност много прилича на пластмасова и обикновена чиния. В нея има три съвсем малки дигитални камери – разположени са в стените й.

Тези камери използват алгоритъм, чрез който могат да разпознават предмети и по този начин идентифицират каква е храната, която е сложена във всяко от трите отделения.

Модерната и умна чиния има в себе си и вградени сензори за тегло, уточняват създателите й. Благодарение на всичко това, интелигентната чиния ще може да се свързва с онлайн база данни, чрез която се пресмята и каква е калорийната стойност на храната, която е сложена в нея.

Създателите на уникалната чиния дори твърдят, че сензорите и камерите в нея са толкова прецизни, че чинията може да различи филия бял от филия черен хляб. Получената информация се предава към мобилно приложение на смартфона на притежателя на уникалната чиния.

Чинии

Интересната интелигентна чиния не е първото изобретение на учени за броене на калории. Има устройства, които могат да направят анализ на молекулярния състав на веществата и да предоставят необходимата информация за хранителната им стойност.

А други джаджи могат да идентифицират храната с помощта на лазерен спектрометър. Американска компания е изобретила и микровълнова печка, която изчислява калориите в блюдото, което сте пъхнали в нея.

Създателите на Smart Plate са категорични, че тяхната идея е най-удобна и оригинална, защото чинията се използва със своето основно предназначение и брои калории без нуждата от друго устройство.

На този етап създателите на чинията са започнали кампания за финансиране на интересния си проект – ако кампанията има желания успех, доставките на умната чиния ще започнат още през 2016 година.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати