gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Верига производители на месо: БАБХ ни рекетира

Верига производители на месо: БАБХ ни рекетира

Месо за дюнери

Един от най-големите производители на пилешко месо за дюнери - Аладин Харфан, твърди че инспекторите на Агенцията по храните го изнудват от миналата години за пари.

Собственикът най-големите цехове за пилешко месо вече е подал сигнал за корупция и се очаква случаят да бъде разгледан.

Харфан разказва, че опитите за рекет са започнали от средата на миналата година, когато от Българската агенция по безопасност на храните затварят един от цеховете на производителя.

Мотивът на проверяващите бил неспазване на хигиенните условия, но потърпевшата фирма смята, че инспекторите драстично са надвишили правата си при проверката.

Година по-късно последва затваряне и на втори цех, а собственикът е сигурен, че зад тази акция стои нежеланието му да дава подкуп на инспекторите.

Изпълнителният директор на фирмата - Александър Блажев, твърди пред btv, че забележките на проверяващите от Агенцията се отнасяли до мръсните стени във фабриката. По негови думи обаче това били обичайни замърсявания, характерни за процеса на работа, които бързо могат да се отстранят.

Пилешко месо

Втората констатация на инспекторите била, че в завода за месо няма топла вода. Според Блажев и това не е вярно и в цеховете е осигурена 1 тон топла вода, макар че не потича, веднага щом се пусне.

За нас няма съответствие между констатираните нарушения и установената от проверяващите мярка – допълва Биляна Томова, директор Бизнес развитие във фирмата.

Аладин Харфан казва, че още миналата година инспекторите на БАБХ му поискали 10 000 евро Такса спокойствие, за да не затворят производството му до 1 месец.

Атаката срещу фирмата на Аладин потвърждава и собственикът на верига дюнери – Самир. Мъжът отказва да разкрие самоличността си, тъй като се притеснява, че ще закрият бизнеса му.

Самир обаче потвърждава, че инспектори на БАБХ са го предупредили да не купува месо от Аладин. От него също са искани пари, а собственикът на веригата дюнери твърди, че това е редовна практика на проверяващите.

От Агенцията по безопасност на храните твърдят, че това е клевета. Самият директор на БАБХ Пламен Моллов заяви, че още миналата година е получил сигнал за корупция сред служителите му, но проверката му не е потвърдила тези съмнения.

Резултатите от пробата на месото в цеховете на Аладин показват, че то е в норма. Фирмата има и международен сертификат за качество на продуктите си, валиден до 2018 година.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати