Борят затлъстяването с акциз върху вредните храни

Джънк фуд
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Здравното министерство ще бори затлъстяването на нацията с въвеждането на акциз върху вредните храни. Предвижда се налогът да бъде около 3 процента от стойността им.

Нетрадиционната мярка се очаква да залегне в новия закон за храните, по който в момента експертите работят.

Според предложението на експертите с допълнителен налог под формата на акциз ще се облагат продуктите, които имат по-високо съдържание на сол, захар и мазнини.

Ще бъдат облагани и продуктите с повишено съдържание на кофеин и хидрогенирани мазнини.

Целта на новата мярка ще бъде чрез повишаване на цената на вредните продукти да се намали тяхното потребление, а оттам и затлъстяването на населението, което през последните години е придобило епидемични размери.

Очаква се обсъжданият акциз вредна храна да засегне предимно продуктите, които в момента влизат в забранителния списък за продажба в училищните лавки и столове.

Вредни храни

Според разчетите на здравните власти и министерството на финансите новият акциз може да донесе допълнителни 150 милиона лева годишно в хазната.

Ако предложението на здравното министерство се приеме, то храните, определени като вредни, ще трябва да бъдат специално етикетирани и отбелязани с акцизни бандероли като цигарите и алкохола.

Очаквано проектът на здравното министерство не се посреща равнодушно от производители и търговци, които смятат, че мярката може да доведе до закриването на работни места.

Фирмите в сферата смятат, че не съществуват ясни критерии, по които храните ще бъдат определяни като вредни.

Те посочват, че здравното министерство не е посочило точни параметри на количествата сол, захар, мазнини и кофеин, които ще бъдат смятани за вредни.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
не ям салами от години
не ям салами от години
03.07.2015 12:48
Значи всички салами ще поскъпнат
От тях по вредна храна няма
1
0