Евросъюзът пропилява по 22 милиона тона храна годишно

Храна

Страните от Евросъюза продължават да хвърлят на боклука купища храна. Всъщност годишно Европейският съюз пилее по 22 милиона тона хранителни продукти. В тази връзка Обединеното кралство се изявява като първенец, пише Ройтерс, позовавайки се на данните от изследване, направено с подкрепата на Европейската комисия.

Получените резултати се отнасят за шест държави, членуващи в ЕС - Дания, Финландия, Германия, Холандия, Великобритания и Румъния. Според получените данни последната от тях пилее най-малко хранителни продукти, но в останалите се изхвърлят доста хранителни стоки.

Специалистите са на мнение, че осемдесет процента от пилеенето на храните може да бъде избегнато, стига хората да променят някои свои възгледи и навици.

Така например, ако гражданите се възпитават още от малки да пазаруват по-внимателно, това би повлияло върху проблема положително.

Същото би станало, ако потребителите започнат да планират покупките, така че да не се налага да изхвърлят неупотребената храна после.

Хранителни продукти

Същевременно това би било практично и изгодно за клиентите на хранителните вериги, тъй като ще намалят сметките си за храна и ще спестят средства, които да вложат другаде.

Експертите от Единният изследователски център на ЕК, извършили проучването, смятат, че много от хранителните продукти, които са годни за употреба, се изхвърлят само заради датите, изписани върху опаковките на съответната стока.

Всъщност проблем с пилеенето на храни има не само в Великобритания, Румъния, Германия, Дания, Финландия и Холандия, но и в България. Проучване, направено наскоро показа, че у нас се изхвърлят към 670 000 тона храна годишно, вместо да се даряват на нуждаещите се хора.

Според експертите в бранша повече от половината нашенци не приемат нужното количество плодове, зеленчуци и риба. Всеки четвърти българин пък гладува, като много от тях са деца.

Производителите споделят, че не даряват излишните хранителни продукти заради регламентираното ДДС за даренията. На тях им излиза по-евтино да изплащат таксите за унищожение на хранителните стоки, вместо да ги дарят.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати