Дебел си, защото обичаш солено

Сол

Яденето на твърде много сол може да доведе до затлъстяване, без значение какво е дневното количество калории, което приемате. Ново британско изследване доказа, че с всеки допълнителен грам сол, която яде човек, рискът от затлъстяване се увеличава с 25 процента.

Известен факт е, че прекалената консумацията на сол е свързана с високо кръвно налягане. Това прави подправката рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Проучването на екипа английски учени от лондонския университет Куин Мери е първото по рода си, което доказва пряката връзка между солта и излишните килограми, пише Дейли Мейл.

Според професор Греъм Макгрегър, ръководител на изследването, солта променя метаболизма в човешкото тяло, като по този начин то по-трудно абсорбира мазнините.

Резултатите, които получихме от нашето изследване, ясно показват, че приемът на сол е потенциален рисков фактор за затлъстяването и приема на енергия, казва Макгрегър.

В изследването, протекло повече от седем години, участвали над 1200 доброволци на възраст между 10 и 70 години. Експертите анализирали урината на участниците в експеримента на всеки 24 часа. След това сравнявали пробите със седмичния калориен прием.

Солени храни

Резултатите показали, че съдържанието на сол в урината е по-високо при хора, които са с наднормено тегло. Така учените достигнали до заключението, че с всеки допълнителен грам сол се увеличава шансът да се натрупат излишни килограми с 20 процента.

Храната, която ядем в момента, е най-голямата причина за влошаване на здравето чрез високото си съдържание на сол, мазнини и захар, казва професор Макгрегър

Резултатите от изследването обаче бяха подложени на унищожителни критики от страна на научната общност. Според редица диетолози констатациите не са надеждни поради факта, че доброволците в изследването не са били наблюдавани, а самите те са казвали какво и кога са консумирали.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Диан
Диан
26.01.2016 10:15
Когато ям безсолно не мога да се наям. Тъпча и тъпча, а чувството за глад си остава. Достатъчно е една филийка хляб със сол и глада изчезва. По-добре ли е да се поема голямо количество безсолна храна или малко количество солена? Не може да ме убедите , че многото калории без сол не се трупат.
0
0