Ура! Откриха биозаместител на мазнините

Колбаси
Класически капак за микровълнова - 29см-43%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Класически капак за микровълнова - 29см
8.49 лв.
4.80 лв.
Виж ››

Дървесните влакна са на път да се превърнат в биозаместител на мазнините – с него ще може да се произвеждат колбаси, майонеза, сладолед и пр.

Идеята е на компания от Норвегия, която се занимава с производството на целулоза и хартия. Биорафинерията Борегард има завод в щата Уисконсин, САЩ. Бялата смес, заместител на мазнините, се произвежда там и вече е получила одобрението на американските власти.

Новаторският продукт, направен от микровлакнеста целулоза, се нарича SenseFi. Идеята за новия биопродукт била да бъде помощно средство при борбата със затлъстяването. Откриването на точната формула обаче е отнела доста време на скандинавците. Учените не се сещали какво да правят с така наречените безполезни отпадни части от смърчовете, които не могат да се превърнат нито в целулоза, нито в талпи.

От компанията са решени да отворят още един завод – този път в град Сарпсборг, Норвегия. Това съобщава търговският директор на биорафинерията – Харалд Рьонеберг. Най-вероятно заводът ще бъде открит през 2016 година.

Производителите на SenseFi твърдят, че продуктът им по вкус и състав прилича на познатите ни мазнини. Обясняват, че преработената дървесина има предимство – тя представлява несмилаема маса, чиито калории не водят до натрупване и образуване на излишни килограми.

майонеза

Освен това дървесината, за която говорят скандинавците, не дава празни калории под формата на допълнителна енергия. Учените смятат да започнат да предлагат иновативния си продукт в Норвегия, САЩ и Русия. Разбра се, ако идеята се приеме от потребителите, надеждите на учените са, че ще могат да разпространяват биомазнината по целия свят.

Какво представлява микровлакнестата целулоза?

Тя е продукт на нанотехнологията и се произвежда от бактерии. Буквално микроскопичните власинки могат да се добиват от всякакви източници на целулоза, включително и от дървесни влакна. Използва се високо налягане, хомогенизиране, висока температура, смилане и накрая микрофлуидизиране.

От Института за хартия и влакна в Трондхайм от десетилетие се опитват да превърнат дървесината в хранителен продукт. Тази разработка ще коства на производителите над 300 милиона долара.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати