Внимание! Най-смърдящите храни в света

Дуриан
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
7.70 лв.
Виж ››

Най-първично от всички сетива е обонянието. Най-сложни пък са вкусовите ни рецептори. Вкусът е нещото, което се формира в комбинация с мириса. Поради това често го губим, когато носът ни е запушен или сме настинали.

Именно ароматът на храната е това, което стимулира апетита ни. Кулинарните традиции на всяка една страна по света предлагат на сетивата ни различни и понякога екзотични аромати и респективно - вкусове. Има обаче няколко храни, които заемат челните места в списъка на най-миризливите храни в световен мащаб.

Вековното яйце

Този любим деликатес, използван в китайската традиционна култура, изненадва както със своя вид, така и с вкуса си. То се получава, като яйцето се покрива с паста от глина и сол, след което се накисва в оризови люспи за три години. Така вътрешността му добива черно-зеленикав цвят, с кремава и желеобразна консистенция и естествено - ужасна миризма.

Сушена риба

В страни като Корея и Китай сушената риба се похапва за закуска. Туристите и преселниците, прекарали известно време в Азия, са категорични, че миризмата ѝ е повече от ужасна.

Дуриан

Дуриан е плод, идващ от Югоизточна Азия, и се използва като плънка за кифлички и направата на шейкове. Той има много почитатели в страните, в които се консумира. Тези, които за пръв път се докосват до плода обаче, казват, че той има изключително неприятна миризма, която наподобява тази на бургундското сирене. В редица страни в обществения транспорт в Югоизточна Азия, включително и в таксита в Тайланд и Сингапур, има забрана за пренос на дуриан.

Бургундско сирене

Бургундско сирене

Цар на всички сирена – така Наполеон кръщава любимото си Бургундско сирене. То се отличава с неприятен мирис и аромат и подобно на дуриан, е съществувала забрана за пренасянето му в обществения транспорт във Франция.

Хакарл

Това ястие се приготвя най-вече в Исландия. Представлява вътрешности на акула, които се оставят да ферментират за два месеца. Консумацията на тази изгнила и смърдяща риба е нещо като ритуал за преминаване от юношество към мъжество.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати