gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лечебната сила на мащерката

Лечебната сила на мащерката

Лечебната сила на мащерката

Мащерката е една от най-разпространените билки, които виреят у нас. Mожете да я срещнете на много места и като диворастящо растение.

Височината ѝ рядко надвишава 60 см, а на външен вид прилича доста на малко храстче. В България се срещат около 15 вида мащерка, като всяка една от тях може да се използва за лечебни цели. Ето какво е важно да знаете за мащерката и за какво освен като подправка може да бъде използвана:

Мащерката е най-вече известна с това, че действа добре против кашлица. Освен че има отхрачващо действие, тя е ефективна и срещу чревни и стомашни заболявания.

Под формата на етерично масло мащерката има дезинфекционно действие.

Мащерката действа добре при главоболие, при колики, при паразитни болести, при болезнена менструация и безсъние.

Ако Ви боли зъб можете да пробвате да си направите гаргара със запарка от мащерка. В много случаи тя доста ще Ви облекчи.

Мащерката се прилага под формата на компреси при навяхвания, изгаряния, гнойни рани и всякакви други кожни раздразнения или инфекции.

Лечебната сила на мащерката

Имайте предвид, че изсушената мащерка, която се използва най-вече с лечебни цели, трябва да бъде набрана през лятото по времето когато цъфти. Клонките се връзват с връв и се изсушават, обърнати с листенцата надолу.

Те са много по-ароматни от младите листенца на мащерката, които се използват повече за кулинарни цели и които са особено подходящи за подправяне на печено месо и дивеч.

Някои ветеринари продължават да използват мащерката при шап по добитъка.

Можете да си направите дори и билково олио от мащерка. Освен че така ще можете да се възползвате от нейната лечебна сила, ще можете и дълго време да усещате аромата ѝ. Необходимо е просто да сложите няколко стръка от билката в олио или най-добре в зехтин.

Освен със своите целебни свойства мащерката е популярна и като ароматизатор, тъй като има мек и приятен мирис, който се усеща дори и при леко докосване на растението.

Идеална е за отглеждане в саксия на балкона, където винаги ще Ви посреща с приятния си нежен аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати