Ударно скачат цените на тиквите тази есен

Тиква
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Почти двойно поскъпват тиквите тази есен. При пазарите на едро оранжевият зеленчук стига 50 стотинки за килограм, а тип цигулка е единственият, който може да се намери по-евтино – около 35 стотинки за килограм.

Миналата година цените на бялата тиква започваха от 20 стотинки за килограм, а в началото на сезона тази есен зеленчукът не може да се намери за по-малко от 50 стотинки на килограм, показва проверка на Новинар.

Макар и слабо, повишение има и при стойностите на тиквите тип цигулка. Те се покачват плавно от няколко години насам, като от 2010-та до днес този вид тиква е поскъпнал с 10 стотинки за килограм на едро.

Типът цигулка е най-често хапваната тиква, която се купува не само за директна консумация, а и като основна съставка за пюрета и други ястия.

Земеделските производители казват, че добивите на тиква не са се променили през последните 4 години. Най-голямо предлагане тази година има на тържищата в Свиленград, Хасково, Пловдив, Генерал Тошево.

В Пловдивко отчитат по-слабо търсене на тикви от началото на тази есен, но очакват с приближаването на празниците през декември потреблението да се увеличи.

Интерес към зеленчука проявяват основно българи, но и румънските клиенти стават все повече.

Ударно скачат цените на тиквите тази есен

Междувременно в Севлиево се подготвят за големия фестивал на тиквата, който тази година ще се проведе между 14 и 18 октомври. Кулинарният празник в града ще събере производители на тикви от цялата страна.

Посетителите ще могат безплатно да дегустират различни вкусотии, приготвени с тиква. И на тазгодишния фест в града ще се движи традиционният влак на Тиквенбург, който е каляска във формата тиква.

Най-големите почитатели на зеленчука ще имат възможността и да опитат ракия, приготвена от него. За напитката е са използвани тикви тип цигулка, тъй като са с най-висока захарност.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати