gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Ударно скачат цените на тиквите тази есен

Ударно скачат цените на тиквите тази есен

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121267
Тиква
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

Почти двойно поскъпват тиквите тази есен. При пазарите на едро оранжевият зеленчук стига 50 стотинки за килограм, а тип цигулка е единственият, който може да се намери по-евтино – около 35 стотинки за килограм.

Миналата година цените на бялата тиква започваха от 20 стотинки за килограм, а в началото на сезона тази есен зеленчукът не може да се намери за по-малко от 50 стотинки на килограм, показва проверка на Новинар.

Макар и слабо, повишение има и при стойностите на тиквите тип цигулка. Те се покачват плавно от няколко години насам, като от 2010-та до днес този вид тиква е поскъпнал с 10 стотинки за килограм на едро.

Типът цигулка е най-често хапваната тиква, която се купува не само за директна консумация, а и като основна съставка за пюрета и други ястия.

Земеделските производители казват, че добивите на тиква не са се променили през последните 4 години. Най-голямо предлагане тази година има на тържищата в Свиленград, Хасково, Пловдив, Генерал Тошево.

В Пловдивко отчитат по-слабо търсене на тикви от началото на тази есен, но очакват с приближаването на празниците през декември потреблението да се увеличи.

Интерес към зеленчука проявяват основно българи, но и румънските клиенти стават все повече.

Ударно скачат цените на тиквите тази есен

Междувременно в Севлиево се подготвят за големия фестивал на тиквата, който тази година ще се проведе между 14 и 18 октомври. Кулинарният празник в града ще събере производители на тикви от цялата страна.

Посетителите ще могат безплатно да дегустират различни вкусотии, приготвени с тиква. И на тазгодишния фест в града ще се движи традиционният влак на Тиквенбург, който е каляска във формата тиква.

Най-големите почитатели на зеленчука ще имат възможността и да опитат ракия, приготвена от него. За напитката е са използвани тикви тип цигулка, тъй като са с най-висока захарност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати