Картофите - разменната монета в Якорудско

Картофи
Практичен сушилник за мивка-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен сушилник за мивка
16.00 лв.
12.60 лв.
Виж ››

Картофите са новата разменна монета в Якоруда - една от най-бедните родни общини. За да имат какво да сложат на масата си, хората по тези земи все по-често пробягват до размяна на натурални продукти, съобщават от БТВновините.

Един от привържениците на тази практика е Мустафа. Той прекарва часове наред край пътя, надявайки се, че някой от пътуващите с автомобили ще спре, за да си закупи екологично чиста продукция от него.

Ако пък хората не могат да му предложат пари, е съгласен и на бартер. В крайна сметка това също би допринесло да разнообрази менюто на семейството. Мъжът предлага мед, конфитюри, кашкавал, сирене, картофи и други стоки.

Картофите, отглеждани в Якорудския край, са популярни със своето качество из цяла България. Кулинари и гастрономи ги определят като изключително вкусни, сладки и засищащи. На пазара те се превръщат в основна разменна монета.

Захар за картофи, може, да, съгласява се Мустафа.

Предпочитам да продавам картофите, но на село бартерът върви, разказва и Ахмед Уруч.

Той разправя, че картофите се разменят за захар, брашно, фураж, олио и други най-необходими за домакинствата продукти.

Хранителни стоки

Тази година, поне засега, килограм картофи се предлага на цена от четиридесет стотинки, което обнадеждава търговците. Миналата година обаче стойността им била двойно по-ниска. За да си осигурят килограм захар, на местните им се налагало да се разделят с цял чувал картофи.

И други хора от Якорудско споделят за бартерите, които правят. Така например Джемиле Кьосева признава, че заменя реколта за фураж за кравата.

Оти няма пари. Хората нема какво да искат, мое и захар, признава жената.

Жители на този район обясняват, че тук е така от години. Безработицата е голяма, ето защо отглеждането на картофи се е превърнало в характерен поминък.

Семействата добиват много големи реколти. Разбира се запазват от тях и за себе си, но останалите продават, за да си купят яйца, олио, сол, брашно. Ако не успеят обаче, надеждата им е в бартера.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати