Готвенето с гъша мас стана хит

Гъша мас
Закачалка за торби за боклук - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук - зелен
19.00 лв.
Виж ››

Гъшата мас се използва все по-често в ресторантите на запад и в козметичната индустрия. Според експерти този вид животинска мазнина е много по-полезен от свинската. Причината е, че в сравнение с останалите видове животински мазнини гъшата мас има ниска точка на топене – 14 градуса по Целзий. Това я прави и лесноусвоима от организма – твърди се дори, че този вид животинска мас се разгражда много по-бързо от тялото, отколкото пилешката или свинската мазнина.

За сравнения свинската мас се топи на температура повече от 43 градуса, а пилешката - при температура от 37 градуса. Оказва се още, че гъшата мас има и полезен състав - в нея се съдържат ненаситени мазнини и химичното ѝ съдържание е по-близко до това на зехтина, отколкото до маслото.

Не на последно място, гъшата мас е вкусна, допълват експертите. В нея се съдържат около 36 на сто наситени мастни киселини, повече от 50 процента мононенаситени- и 13 % полиненаситени мазнини. За сравнение – показателите на зехтина са около 75 на сто мононенаситени и 13 на сто наситени мазнини.

В САЩ 315 души на сто хиляди на средна възраст всяка година умират вследствие на инфаркт. Във Франция за същия период инфаркт получават 145 от 100 хиляди човека. В района на Гаскония, където патешкият и гъшият дроб изключително често присъстват в менюто на хората, едва 80 човека на сто хиляди умират от инфаркт. Този факт съвсем наскоро привлече вниманието на специалистите.

Предполага се, че въпреки че там консумират значително повече мазнини, гъшата мас е причината хората да имат здрави сърца, обясняват специалистите. Все пак учените напомнят, че с нищо не бива да се прекалява, защото и най-полезният продукт може да се превърне във вреден.

Фоа Гра

Имайте предвид, че непрекъснато се правят нови и нови проучвания, свързани с храната и с това колко е полезен един продукт. Ако се храните умерено, без да се отказвате от конкретен продукт или да прекалявате с нищо, това със сигурност би ви гарантирало здраво сърце и пълноценен живот.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати