Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво и как да готвим с гъша мас

Какво и как да готвим с гъша мас

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Пържени картофи

Гъшата мас е все още предпочитана от бабите по селата, тъй като те са запознати със свойствата ѝ.

В нея мазнините са полутвърди на стайна температура и съдържат около 35% наситени, 52% мононенаситени и към 13% полиненаситени мастни киселини.

Гъша мас

В практиката гъшата мас е често препоръчвана за обработка на обувки от естествена кожа. Тя им придава водоотблъскващи свойства. В кулинарията обаче има много повече приложения.

Гъшата мас се добавя при пърженето на картофи. Слага се малко от нея към олиото. Тя им придава много по-добър и уникален вкус.

При печенето на гъби на тиган, най-вече печурки, е добре тигана да се намаже лека и само с гъша мас.

Гъбите се слагат цели. Когато са почти готови, се слага кубче гъша мас, подправки и няколко скилидки чесън.

заешко

Гъшата мас е подходяща добавка при готвенето в тава или гювеч. Най-добре се съчетава с мусака, руло Стефани, прясно/кисело зеле, ориз и др.

Когато печете суха риба, е най-добре да намажете както нея, така и тигана за печене с гъша мас.

Когато приготвяте пръжки, те по презумпция се приготвят с мас. Най-добра за това е доказано гъшата мас.

За да готвим с гъша мас, първо трябва да я стопим. Нарязва се на парчета - около 3 см дебели и 8-10 см дълги. Накисват се в голям съд със студена вода.

Така се оставят 2 дни, като водата се сменя няколко пъти. Това се прави, за да се премахне кръвта, която лесно се разваля и придава лош дъх на маста.

Една от най-разпространените рецепти с гъша мас е за Печен заек с гъша мас

Необходими продукти: 2 броя малък заек, 1 с.л. соев сос, 1/2 ч.ч. бира, 1/2 ч.ч. вода, сол, млян черен пипер, 2-3 скилидки чесън, 1 малка глава лук, риган, чубрица, 3-4 с.л. гъша мас

Начин на приготвяне: Заекът се нарязва на парчета, слага се в йена стъклото и се поръсва с подправките. Добавят се бирата, водата и маста. Слага се във фурната на 200 градуса за 10-15 минути.

След това се намаля на 170 градуса и се пече до готовност. От останалата течност се прави сос.

Добавят му се 1-2 с.л. царевично нишесте, а при нужда от течност се добавя бира. След като се сгъсти с него се полива месото, когато се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest