gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лютото удължава живота

Лютото удължава живота

Ядене на Люти чушки

Консумацията на пикантни храни има много ползи. Ново проучване е установило още една от тях. Оказва се, че лютата храна удължава живота.

Ново проучване показва, че почитателите на лютото са с 14% по-малко застрашени от респираторни заболявания, сърдечно-съдови проблеми и рак. Друго изследване пък доказва нагледно как почитателите на пикантните храни живеят по-дълго от останалите.

Учените са анализирали хранителните навици на 512 000 души от 10 различни области на Китай, на възраст от 30 до 79 години. Те са наблюдавали тяхното здравословно състояние малко над 7 години. За периода на изследването 11 820 от мъжете и 8 404 от жените са починали. Повечето от тях не са консумирали пикантни храни.

Почитателите на пикантното в Китай залагат на пресни или сушени люти чушки. Съдържащите се в тях капсаицин и други биоактивни съставки борят затлъстяването. Освен това имат противовъзпалителни и противоракови свойства и са мощен антиоксидант.

Учените все пак са предпазливи в своите заключения и предупреждават, че прекомерните количества люто могат да влошат качеството на живота. Освен това са нужни още изследвания, за да се определи каква точно е връзката между съставките на пикантните храни и понижаването на смъртността.

Люти чушки

Друго изследване, проведено от американските учени установи връзка между дълголетието и лютите храни, която според тях се крие в крие в прага на болката при човек. Те са стигнали до този извод след провеждането на тестове с генно модифицирани гризачи. Те системно били хранени с люто. Мозъкът им обаче не получавал сигнали за болка, тъй като вече бил свикнал с въпросния вкус.

Оказало се, че виновник за това е протеинът TRPV1, който контролира усещането за болка. В опитните гризачи той буквално липсвал, а това доказано удължава живота с цели 14%. Освен това, мишките показали завидно добро здраве. Те били много по-малко застрашени от развитието на рак, а паметта им не се влошава с напредване на възрастта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати