Глобиха турска компания за чай, обидила айряна

Глобиха турска компания за чай, обидила айряна

Заради свой рекламен клип турската държавна компания за чай Чайкур е глобена със солидната сума от 70 250 евро, тъй като обижда националната напитка в Турцияайряна.

В рекламата на новия студен чай популярният рап певец в южната ни съседка Джеза изпява Пих айран и това ме приспа. Именно това е изречение става причината за активирането на държавните институции и санкционирането на фирмата.

Министерството на търговията в Турция е категорично, че Чайкур обижда неоснователно айряна и отправя негативно послание към клиентите относно неговата консумация.

Освен да плати глобата, компанията за чай е принудена и да спре рекламния клип.

През 2013 година министър-председателят Реджеп Ердоган обяви айряна за националната напитка на Турция и насърчи жителите на страната да пият по-често от него, вместо ракия.

Глобиха турска компания за чай, обидила айряна

Думите на Ердоган бяха посрещнати с бурни критики в социалните мрежи, тъй като повечето хора видяха в тях чиста агитация.

Остава само да ни обяви за предатели на нацията, защото не пием айран, възмущаваха се турците в Туитър.

Проучванията през 2013-та показваха, че потреблението на алкохол в южната ни съседка е нараснало с 6.3% за 2 години. Най-много се бе увеличила продажбата на шампанско.

Увеличение имаше още при продажбите на бира, които достигаха 998.9 милиона литра и продажбите на ракия - 44.6 милиона литра.

Намаляла бе единствено консумацията на вино с 3.8% и според последните данни достига 56.4 милиона литра.

Силна бе намалял вносът на бира – с около 26.4%, коието показва, че турците са предпочели да пият от бирата местно производство. По-малко се внасят още водка и ликьор, но за сметка на това е нараснал вносът на шампанско.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати