Как да филираме бадеми

Бадеми

Всеки е чувал, че макар и доста калорични ядките са много полезни за нашето здраве - особено бадемите. Те изпъкват пред другите ядки с богатото си съдържание на калций - 252 мг на 100 г бадеми и ако бъдат консумирани в суров вид или накиснати, те се превръщат в една лесноусвоима храна, която освен това е много богата на витамини.

Също така всеки знае, че най-добрите и качествени бадеми са домашните. Ето какво обаче трябва да направите, ако искате да ги обелите или дори филирате:

- Най-лесният и бърз начин да обелите бадемите е като ги бланширате. За тази цел кипнете достатъчно количество вода и пуснете ядките вътре. Ако бадемите са качествени, ще са им необходими не повече от 2-3 минути;

- След като е преминало определеното време, извадете бадемите, отцедете ги и стиснете всяка ядка между палеца и показалеца си, за да може люспата да падне;

- Друг начин за белене на бадеми, при който те успяват да запазят снежнобелия си цвят непокътнат, е като ги накиснете в студена вода и ги оставите да престоят едно денонощие. Премахването на люспите става пак по гореописания начин;

- Независимо кой метод на белене сте предпочели, задължително е вече обелените бадеми да се отцедят добре и да изсъхнат. За тази цел ги разстелете върху обикновена кърпа или върху кухненско руло. Ще са им нужни поне няколко часа, за да изсъхнат напълно;

Филирани бадеми

- Ако не разполагате с достатъчно време да изчакате обелените бадеми да изсъхнат по естествен начин, можете да ги сложите и във фурната. Не забравяйте, че тя трябва да е пусната на ниски градуси, защото в противен случай ще ги опечете;

- След като сте обелили бадемите, можете да пристъпите към филирането им, а това е най-сложната част. Някои от скъпите кухненски роботи разполагат с опция за филиране на бадеми, но са много малко домакинствата, които разполагат с такова оборудване;

- На практика, ако не разполагате със специално оборудване, няма как да филирате бадемите и те да станат толкова тънки, колкото ги продават в магазините. Можете обаче да ги разделите на 2 или на 3 части с помощта на изключително остър нож и изключително много търпение. Дори и в този случай бъдете много предпазливи по време на рязането и си пазете пръстите. Всъщност този метод на филиране се препоръчва само ако разполагате с домашни бадеми, за чието качество сте сигурни и за чието филиране си струва да отделите необходимото време и усилия.

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Люси
Люси
15.12.2015 14:31
Доста лесен и ефикасен начин на работа с ядки.
0
0