Защо свинската мас е за предпочитане пред хидрогенираните мазнини?

Свинска мас

Преди време диетолози и различни други експерти изписаха тонове материали за това колко вредна е свинската мас. Едновременно на пазара в България масово навлязоха продукти, които имат високо съдържание на хидрогенирани мазнини. Българинът, подлъган най-вече от ниските цени на продуктите, съдържащи този вид мазнини, забрави за маста, която поколения негови предшественици са използвали, без да знаят и за една стотна от заболяванията, които го измъчват и убиват днес.

С оглед на лавинообразното повишаване на болестите, породени от тези съвременни мазнини, експертите започнаха да обмислят кое е по-малкото зло - свинската мас или хидрогенираните мазнини. Истината обаче е, че стига да не се прекалява с нея, маста е за предпочитане и дори употребата ѝ има полезни ефекти за организма на човек.

Хидрогенираните мазнини се създават чрез нагряване на висока температура на растителни масла. С добавянето на водород се образува химична реакция, в следствие на която маслата се втвърдяват и се образуват мазнини. Най-голямата опасност при употребата им е, че когато се абсорбират от организма, молекулите на тези мазнини се разпадат. Водородните молекули се превръщат в свободни радикали, които се свързват с други вещества, подобни на тях, и водят до образуването на карциноми.

Хидрогенираните мазнини не само вредят, а и буквално разрушават стомашно-чревния тракт. Те образуват слой по вътрешната страна на стомаха и червата и възпрепятстват техните функции. Този слой се разтопява при висока температура - например след като човек е пил чай или е ял супа. Напластяването се стопява и се разнася в кръвта, което главоломно увеличава опасността от инфаркт.

От друга страна, свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити и кулинарни дейности. Тя набавя нужния холестерол (от добрия му вид) на клетката, с който тя се изхранва. Свинската мас и овчата лой имат такива наситени мастни киселини, които подобряват холестеролния обмен в тялото.

Маргарин

Освен това маста има и много козметични ползи за човек. В миналото се е ползвала като средство против подсичане не бебетата. С нея са се лекували екзема, обрив, псориазис, лющене на кожата, напукани пети, изгаряния и порязвания.

Свинската мас се използва още при болки в ставите, схващания и мускулни болки, при изкълчвания и счупвания, ишиас, измръзване на крайниците, висока температура, разширени вени.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати