gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Внимание! Тъмната страна на куркумата

Внимание! Тъмната страна на куркумата

Куркума

Куркумата винаги е определяна като полезна и важна за здравословното хранене подправка. Изтъкването на ползите ѝ в последните години я превърна в третата най-продавана хранителна добавка. Преди нея са само лененото семе и кокосовото масло. Тя обаче има и своята тъмна страна.

Куркумата се използва най-вече заради екзотичния си наситено жълт цвят и приятния си аромат, както и заради всички ползи, които носи на консумиращите я.

Както всяко друго нещо в природата обаче, лошата страна на подправката се проява най-вече при предозиране. Всичко, с което може да се прекали, би могло да бъде опасно или вредно за човек. Поради това е добре да сте запознати с това в кои ситуации трябва да я избягвате.

Специалистите споделят, че смесено с черен пипер, действието на веществото куркумин в подправката се увеличава с 200 %. Това се равнява на цели 29 чаши куркума, което е повече от прекалено.

Куркумата не се препоръчва на бременни, кърмачки и планиращи бременност жени. Според специалистите тя не е безопасна за тях. Куркумата не се препоръчва и на бъдещи бащи, тъй като намалява нивата на тестостерон и забавя движението на сперматозоидите.

Подправка куркума

Изключително внимание на приема на куркума трябва да обръщат и диабетиците. Ако все пак не можете без нея, ограничете приема ѝ до минимум. Съставките ѝ водят до понижаване на нивата на кръвната захар в организма, което в крайна сметка води до фатален край.

Хората, които са склонни към образуване на камъни в бъбреците, е добре да забравят за куркумата. Тя е богата на оксалати и консумацията ѝ дори в минимални количества води до увеличаване на риска от образуването на камъни с до 70%.

Освен това при наличие на камъни в жлъчката куркумата води до неимоверно засилване на болките, придружени с проблеми в жлъчния мехур. Куркума в големи количества в това състояние може да доведе до тежки кризи.

В същото време обаче куркуминът предпазва от образуването на подобни образувания в жлъчката. Поради всичко това е добре да се консумира куркума при камъни в жлъчката, но в малки и премерени количества, за да не се предизвика обратният ефект.

Ако ви предстои операция, е добре да забравите за куркумата поне 3 седмици преди интервенцията. Подправката забавя съсирването на кръвта и при дори най-леката хирургическа намеса може да изиграе решаваща роля за изхода на операцията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Марина
Марина
25.03.2016 17:36
Доста често я използвам, но не знаех тези подробности.
0
0
Веселина Константинова
По принцип, всяко нещо прекалено е вредно. Не се притеснявам да използвам куркумата, тъй като го правя рядко и умерено. Обикновено да наситя цвета.
2
0
Ирина Андреева Jolie
Всяко нещо е както полезно така и вредно.Куркумата не е изключение.Много рядко я ползвам и се радвам,че е така след прочита на статията :)
1
0