gotvach.bg»Статии»Любопитно»Непознатите екзотични плодове: Лонган

Непознатите екзотични плодове: Лонган

Лонган

Лонган е вечнозелено дърво с екзотични плодове. Височината на дървото достига до двадесет метра. В превод името му означава Драконово око. В Китай го наричат Лам Яй.

Отглежда се предимно в Китай, Тайланд, Тайван, Виетнам и Индонезия. Твърди се, че тези плодове са едни от най-сладките в света.

В Тайланд за първи път се появява през 1896 година, когато случаен пътник от Китай занесъл 5 броя за разсад като подарък за съпругата на крал Чулалонгкорн. Два броя засаждат в Банкок, а останалите в град Чианг Май.

Узрелите плодове Лонган са сочни и доста ароматни, имат твърда обвивка, по която не трябва да има пукнатини. Подобно на китайското Личи имат тъмночервена или черна костилка.

Плод Лонган

След като се обели плодът придобива наистина вид на око. Съдържа захар, витамин C, витамин B, калций, желязо, фосфор, мед, цинк, манган, както и много други вещества, които са полезни за кожата. В китайската народна медицина често използват изсушени плодове Лонган, тъй като имат успокояващ ефект.

В китайската и тайландската кухня предимно го използват за направата на сладкиши, супи и компот. Плодът може да съхранява два до три дни при стайна температура, или пет до седем дни в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати