Със своите интересни имена хибридните плодове може да звучат като нещо странно, но тези плодове и многобройните им братовчеди са по-естествени и познати, отколкото си мислите.
Хибридите не използват технология за генетично модифицирани организми. Те използват традиционно опрашване, което обикновено се среща в природата. С контролирано опрашване, сортовете могат да развъждат нови поколения плодни растения с все по-желани характеристики.
Земеделските производители се възползват от хибридизирани овощни растения, които са естествено устойчиви на болести и издържат в жега, студ и суша – в допълнение към производството на постоянни, по-високи добиви с предвидими времена на узряване на плодовете.
В резултат на това потребителите се възползват от уникални, еднакви размери и форми на плодовете, повишена сочност, подобрен вкус и по-добри хранителни стойности.
Ето 10 хибридни плода, които да опитате!
Тангор
Кръстоска между мандарина и портокал - тангорът може да звучи непознато, но негови разновидности се появяват често в магазините за плодове и зеленчуци.
Угли
Ботанически Citrus reticulata x paradisi, "грозният" хибрид на грейпфрут, портокал и мандарина, този плод от Ямайка отразява повече сладки вкусове от произхода си от мандарина, отколкото горчивост от грейпфрута. Добавете угли, нарязан на дребно, към салата с авокадо, сладък лук, цикория и радичио и се насладете на невероятния му вкус.
Йостабери
По-сладко от своите родители - цариградско грозде и касис в Северна Америка и Европа, йостабери е богато, почти черно зрънце с вкус на грозде, боровинка и киви и пълно с витамин С.
Плуот
Хибрид от слива и кайсия със запазена марка на овощаря Зайгер, е отгледан за гладка кожа и супер сочна, сладка плът.
Бейби киви
Потеклото на бебето киви води до мъхнатото киви, известно още като китайско цариградско грозде. С гладка кожа, която не е необходимо да се бели, обикновено бебето киви с размер на зрънце може да варира по размер, форма, цвят и вкус при различните производители.
Тайбери
Кръстоска между червена малина и къпина, тайбери изглежда като удължена малина с тръпчив вкус.
Лаймкуат
Този хибрид от лайм и кумкуат наподобява миниатюрен овален портокал със зеленикаво-жълта кожа. През сезона от средата на есента до зимата, лаймекватите - с техния тръпчив вкус на лайм - могат да се консумират цели, в конфитюри или придружаващи риба или пиле.
Пайнбери
Нова кръстоска хибриден плод между бели ягоди от Южна Европа и култивирани червени ягоди създава това зрънце с вкус на ананас, което обикновено се предлага от началото на май до юни.
Оранджело
Този екзотичен хибриден плод, за който се смята, че е от пуерторикански произход, е кръстоска между грейпфрут и портокал и е по-сладък и по-ярък от неговия родител грейпфрут, но се консумира по почти същия начин.
Коментари