Вижте кой е Магическият плод, който превръща киселото в сладко

Магически плод

Магическият плод е вечнозелен храст, който достига до 5.5 метра височина, но рядко надхвърля 1.5 метра. Вирее в тропическа Западна Африка. Листата му са тъмнозелени, с цилиндрична форма. Плодовете му са малки и червени на цвят, приблизително дълги 2-3 сантиметра, и наподобяват на плодовете на дрян.

Интересното при този плод е, че той съдържа гликопротеин молекула, както и въглехидратни вериги, наречени миракулин. Когато месестата част на плода се яде, тази молекула се свързва с вкусовите рецептори на езика. В неутрално рН миракулин свързва и блокира рецепторите, но при ниско рН (в резултат на поглъщане на кисели и горчиви храни) миракулин свързва протеини и по този начин се активират сладките рецептори, което води до възприемането на сладък вкус. Ефектът трае за около 30 минути.

Преди години в САЩ са се правили експерименти със сетивността именно с тези плодчета. На дегустаторите са им давали да консумират кисели и горчиви храни като лимони, репички, кисели краставички, лют сос и бира, за да изпитат промените във вкуса.

Учените твърдят, че магическият плод не убива останалите вкусове на храната, а просто превръща горчивото и киселото в сладко.

В тропическа Западна Африка, откъдето този вид произхожда, плодовете се използват за подслаждане на палмово вино. Правени са опити да се създаде търговски подсладител от плодовете, с идея той да се използва от пациенти с диабет.

Магическият плод е търсен и от онкоболни хора, тъй като се твърди, че противодейства на металния вкус в устата, който може да бъде един от многото странични ефекти на химиотерапията.

Чудният плод, както още се нарича, е в списъка на ЕС на новите храни и изисква оценка на безопасността, преди да може да се продава като храна или да се използва като хранителна добавка.

Чуден плод

За първи път растението е привлякло вниманието на изследователите през 1725, когато разучавали Западна Африка. Тогава те забелязали, че местните хора късали от храста червените плодове и ги дъвчели преди хранене.

През 1970 в САЩ е бил направен опит да се комерсиализира плодът заради способността му да се превръща храните в сладки храни без калории, но опитът е завършил с неуспех, тъй като Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) е класифицирала Магическият плод като хранителна добавка.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати