Кулинарен учебник: Как правилно да съхранявате сладкиши?

Наполеон
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.24 лв.
Виж ››

Готовите тестени изделия се съхраняват по различни начини и за различно време.

Изделията от ронливо маслено и бъркано маслено тесто, приготвени с конфитюри и мармалад, издържат няколко дни в сухи и проветриви помещения. Същите изделия, когато са приготвени с плодове или с кремове, трябва да се съхраняват в хладилни шкафове, и то не повече от 36 часа.

Изделията с мая много скоро понижават вкусовите си качества, понеже се втвърдяват и изсъхват.

Изделията от парено тесто, приготвени с млечни кремове, са предназначени за бърза консумация. Те могат да се запазват в хладилни помещения не повече от 24 часа.

Пържените и сиропираните с гъст сироп изделия издържат по-продължително съхранение.

Изделията от многолистно маслено тесто, приготвени с млечни кремове, също са за бърза консумация. При по-продължително съхранение те омекват и вкусовите им качества се влошават, а кремът започва бързо да ферментира. Тези изделия се пазят в хладилни шкафове или помещения.

Сухите изделия от многолистно маслено тесто не се съхраняват в хладилник, а в хладни и сухи помещения, за да не овлажняват и омекват.

Изделията от леко бисквитено тесто имат по-особен характер. По начало полуфабрикатите от такова тесто издържат по-продължително време, ако се съхраняват в сухи и хладни помещения.

Например изделията, приготвени с маслен крем Апарел, гъст сироп и шоколад, издържат няколко денонощия, като се съхраняват в хладилни камери или хладилни шкафове. Но ако тези изделия са направени с рядък сироп и с млечни кремове, те са нетрайни и трябва бързо да се консумират. Такива изделия могат да се съхраняват не повече от едно денонощие.

Плодов пай

Тестените сладкарски изделия не бива да се съхраняват заедно с други продукти, тъй като бързо поемат тяхната специфична миризма поради своята пореста структура. Те са особено чувствителни към миризмата на чесъна, кромида, различните видове салати, туршии, риби, колбаси и др. Те не бива да бъдат също в близост до нефт, газ, бензин и други горива, които излъчват миризма. Това бързо и лесно ще ги направи негодни за консумация.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Валентин Миранов
Благодаря ти за оценката на труда ми! :)
0
0
Ирина Андреева Jolie
Аз нямам проблем със съхранението на сладкиши на неща,защото просто не остават :) Иначе материала е чудесен и много полезен :)
0
0