Хранене при болестите на сърцето и високо кръвно

Плодове

Препоръчват се: диетична безсолна извара, обезсолено сирене, прясно и кисело мляко до 500 грама дневно, месо - пилешко, телешко, говеждо и прясно свинско месо по 150-200 г дневно, 3-4 пъти в седмицата, нетлъста прясна риба, яйца до 2-3 бр. в седмицата (яйченият жълтък се разрешава свободно), повече плодове, особено грозде, ягоди, кайсии, праскови, круши, тиква и др., и плодови сокове, също така повече свежи зеленчуци и зеленчукови сокове.

Ограничава се употребата на мазнините (като се дава предимство на растителните мазнини - зехтин, слънчогледово, царевично олио и др.), баници, варива, бадеми и лешници.

Разрешават се прясно масло 10-15 г древно, безсолен хляб, различни макаронени изделия, ориз, мед, рачел, мармалад, плодови желета и глюкоза.

Да се избягват употребата на остри подправки. Препоръчват се сладък червен пипер, чубрица, магданоз, лимонов сок, зеленчукови сокове. Ограничава се готварската сол.

Количеството на течностите не трябва да надвишава дневната диуреза. Препоръчват се разнообразни безалкохолни питиета, гъсти компоти, кисели. Ограничават се чаят и кафето.

Риба

Забраняват се животинските вътрешности (карантия), солените и тлъсти колбаси, консервираните меса и риба, тлъсти ястия, лой, сладкиши, приготвени с много мазнина (торти и други), солени туршии, алкохолни питиета.

Начин на приготвяне на храната: месото и рибата трябва да се сваряват предварително около 1/2 час. Полученият бульон се отстранява, не трябва да се консумира.

Режимът на хранене трябва да е в определени часове. Да се избягва преяждането. Полезни са т. нар. разтоварващи плодови дни, когато болният получава само плодове.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати