Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Какво да сложим на трапезата за Гергьовден

Какво да сложим на трапезата за Гергьовден

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Какво да сложим на трапезата за Гергьовден

Гергьовден е! Доброто настроение, веселието и богатите трапези днес са задължителни. Това ще ви донесе берекет и здраве през цялата година.

Гергьовден е един от най-почитаните празници в България. Денят е обявен за национален празник и Ден на храбростта и Българската армия. Освен това се чества и като Празник на овчаря. Православната църква отбелязва деня на Свети Георги Победоносец. Св. Георги се почита като покровител на стадата, овчарите и земеделците.

Отколешната традиция повелява на този ден да се коли агне. То трябва да е първото, родило се през годината. Народните кулинарни традиции изискват, преди да се заколи агнето, да се захранва със зеленина и да се запойва с вода.

Жертвеното агне за празника се пече цяло. Преди консумация задължително се освещава в църквата. Освен него на масата не трябва да липсват свежи зеленчуци и зеленина. Заложете на репички, зелена салата и пресен лук.

Гергьовден повелява на масата да присъстват всички членове на семейството. Разчупва се обреден хляб и всеки трябва да изпие по чаша прясно мляко.

Сиренето и изварата също са добра идея. Най-добре е, ако са домашни. Ако държите да следвате всички препоръки, ще ви се наложи да си осигурите и агнешка дроб сърма, варено жито, баница и вино. Традицията повелява да не се дават назаем млечни продукти.

Трапезата за Гергьовден

Ако все още ви е трудно да решите с какво да отрупате масата, ето кои са 5-те ястия за Гергьовден, от които може да си изберете.

1. Печено агне – Цяло на шиш или във фурна - традиционното ястие за празника;

2. Агнешко с пресен лук и чесън – Рецептата за агнешко е изключително вкусна и свежа. Зеленчуците си кореспондират перфектно с агнешкото месо и придават невероятен вкус на месото;

3. Агнешки кебап – Ако не можете да се сдобиете с цяло агне или просто чакате по-малко гости, то изберете агнешка плешка или бут. Добра идея е с нея да приготвите агнешки кебап;

4. Пълнена агнешка плешка – В едно ястие се комбинират основното и гарнитурата. Приготвя се лесно, изглежда добре на трапезата, а и пести време;

5. Агнешки котлети със зеленчуков сос – Подходяща за семейства с малък брой членове. С ястието успявате да спазите традицията и да хапнете вкусно приготвено месо.

Весел Гергьовден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest