Какво да сложим на трапезата за Гергьовден

Какво да сложим на трапезата за Гергьовден

Гергьовден е! Доброто настроение, веселието и богатите трапези днес са задължителни. Това ще ви донесе берекет и здраве през цялата година.

Гергьовден е един от най-почитаните празници в България. Денят е обявен за национален празник и Ден на храбростта и Българската армия. Освен това се чества и като Празник на овчаря. Православната църква отбелязва деня на Свети Георги Победоносец. Св. Георги се почита като покровител на стадата, овчарите и земеделците.

Отколешната традиция повелява на този ден да се коли агне. То трябва да е първото, родило се през годината. Народните кулинарни традиции изискват, преди да се заколи агнето, да се захранва със зеленина и да се запойва с вода.

Жертвеното агне за празника се пече цяло. Преди консумация задължително се освещава в църквата. Освен него на масата не трябва да липсват свежи зеленчуци и зеленина. Заложете на репички, зелена салата и пресен лук.

Гергьовден повелява на масата да присъстват всички членове на семейството. Разчупва се обреден хляб и всеки трябва да изпие по чаша прясно мляко.

Сиренето и изварата също са добра идея. Най-добре е, ако са домашни. Ако държите да следвате всички препоръки, ще ви се наложи да си осигурите и агнешка дроб сърма, варено жито, баница и вино. Традицията повелява да не се дават назаем млечни продукти.

Трапезата за Гергьовден

Ако все още ви е трудно да решите с какво да отрупате масата, ето кои са 5-те ястия за Гергьовден, от които може да си изберете.

1. Печено агне – Цяло на шиш или във фурна - традиционното ястие за празника;

2. Агнешко с пресен лук и чесън – Рецептата за агнешко е изключително вкусна и свежа. Зеленчуците си кореспондират перфектно с агнешкото месо и придават невероятен вкус на месото;

3. Агнешки кебап – Ако не можете да се сдобиете с цяло агне или просто чакате по-малко гости, то изберете агнешка плешка или бут. Добра идея е с нея да приготвите агнешки кебап;

4. Пълнена агнешка плешка – В едно ястие се комбинират основното и гарнитурата. Приготвя се лесно, изглежда добре на трапезата, а и пести време;

5. Агнешки котлети със зеленчуков сос – Подходяща за семейства с малък брой членове. С ястието успявате да спазите традицията и да хапнете вкусно приготвено месо.

Весел Гергьовден!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати