Светъл ден Гергьовден!

Свети Георги, Светъл ден Гергьовден!

Свети Георги е един от най почитаните светци, мъченик на Христовата вяра. Той бил войник в Римската империя. Името му е обезсмъртено в мита за Свети Георги и ламята.

На всички икони Свети Георги е изобразен качен на бял кон, в ръката с копие, а в краката му лежи убитият от него змей. Всяка година на 6 май в България се празнува празник, носещ името на светеца - Гергьовден!

В живота Свети Георги си направил много чудеса, като се уповавал на вярата си. Много хора повярвали в думите му и били убити. Разказва се за случай, когато с гореща молитва дори възкресил мъртвец. Георги вършел чудеса и бил хвърлен в тъмница. Въпреки всички мъчения останал твърд и уверен, че Господ го защитава.

Хвърлили го в яма негасена вар за три дни. С Божията помощ и молитвата си той излязъл невредим. Бил посечен пред стените на Никомидия, погребан в град Лида. След време християните започнали да го почитат като мъченик, небесен войн и закрилник.

Историята на Свети Георги е като приказка и нека ви я разкажем. Близо до град Вират имало езеро. В него живеел страшен змей. Излизал и нападал хората. Никой не можел да се пребори със змея и владетелят заповядал да се дава на змея всеки ден по едно дете, за да се спасят останалите. Царят обещал, че когато дойде неговият ред, ще даде щерка си. Денят дошъл! Пременена момата отишла на езерото.

Щом змеят излязъл, се явил и Свети Георги, яхнал бял кон. Девойката разказала защо е там, Георги препуснал към змея и го пробол с копието си.

Наредил на момичето да върже змея за пояса си и да го влачи до града. Всички изпаднали в страх и ужас, но Георги им заговорил, да не се страхуват, защото Господ Иисус Христос го е пратил да ги избави от този звяр.

С меча си отрязъл главата на змея, а хората, като видели, повярвали и се покръстили. На това място издигнали черква с името на Свети Георги и го нарекли Победоносец!

На 6 май отбелязваме Гергьовден с множество ритуали и празнична трапеза, включваща обреден хляб, печено агне, зелена салата.

По правило традиционните ястията за Гергьовден включват агнешко и много зеленина. В някои части на страната се прави и супа за Гергьовден.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати