gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лукът е суперхрана за диабетиците!

Лукът е суперхрана за диабетиците!

Лук

След хилядите години на отглеждане, култивиран от древните египтяни и халдейци, консумиран от гърци, римляни и нашите предци, лукът е доста разпространен и полезен зеленчук.

За първи път отглеждан в Афганистан и Иран, лукът заема първо място сред консумираните зеленчуци. Хапва се както сготвен, така и суров.

Голямо положително въздействие върху здравето лукът оказва, когато се консумира суров със сол или в салатите. За тези, които имат проблеми със стомаха, се препоръчва лукът да се консумира сготвен. При готвене лукът запазва витамините си.

Лукът стимулира храносмилателната система, пречиства червата, спомага за по-лесното храносмилане на по-трудно храносмилаемите вещества. Помага при нервни разтройства, безсъние, повишава съпротивителните сили на организма и защитава организма към някои видове рак и атеросклероза.

Едно от основните вещества, съдържащи се в лука, е глаукома хинин. Богат източник на витамин С. Глаукома хинин намалява нивото на захар в кръвта. Това е важно особено за диабетиците.

Салата с лук

Лукът е много ефективен антисептик. Може да се консумира на малки парчета, леко запържен. Сокът от лук може да се използва за лекарство. Помага при акне. При приготвянето на акне крем експерти препоръчват използването на лук като естествена съставка, което решава проблема при младежите.

Лукът има много функции и предимства. Този лечителен зеленчук помага и при хрема, повишена температура, ангина. Ефективен е при унищожаването на микроби. Също така помага и при главоболие, менингит, облекчава сърцебиене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Джемиле Чешлиева
Лукът е най-често използваният зеленчук в кухнята. Добре е да сме запознати с ползите от него.
0
0
Ирина Андреева Jolie
Обужавам лук,независимо какъв :) готвя с много лук :) хубава статия :)
0
1