gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ето защо не трябва да прекалявате с шоколада

Ето защо не трябва да прекалявате с шоколада

Шоколад

Шоколадът може да се консумира като сладкарско изделие, за украса на десерти, подсладител на топли напитки. Благодарение на големите количества антиоксиданти в тъмния шоколад може да се каже, че шоколадът е полезен за здравето. Но прекомерната консумация може да доведе до нежелани ефекти и реакции.

Шоколадът се произвежда от какаови зърна. Един от най-характерните свойства на шоколада е, че той съдържа голямо количество калории и захар. Затова хората, които спазват здравословна диета, трябва да премахнат от списъка си шоколада. В противен случай излишните калории, приети с шоколада, могат да доведат до здравословни проблеми, да причинят наддаване на тегло.

Всеки вид шоколад съдържа захар и мазнини, особено млечните шоколади. Те съдържат по-голямо количество захар и мазнини. Освен това шоколадът съдържа и кофеин, който може да навреди на организма.

Вече е известно, че шоколадът е с високо съдържание на калории.

Прекомерната консумация с други висококалорични храни може да доведе до наддаване на тегло. Последиците от това могат да бъдат доста неприятни и нежелани. Например: сърдечно-съдови заболявани, диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане.

Един стандартен шоколад от 43 грама съдържа средно 210 калории, 13 грама мазнини и 24 грама захар.

Захарта обикновено се разглежда като вредно вещество за човешкото здраве особено когато се консумира в излишък. Освен че може да причини много болести, може да влоши и състоянието на вече съществуващите.

Отслабване на зъбния емайл или кариес са едно от най-честите състояния, ако прекалявате с шоколада. Оттам ще последват и храносмилателните проблеми. Излишната глюкоза носи със себе си опасността от диабет.

Какао

Шоколадът може да предизвика и киселини в стомаха. Киселинните храни могат да влошат състоянието на хора, страдащи от язва, рефлукс, стомашна киселина. Например гастроезофагеалната рефлуксна болест може да се задейства от киселинни храни като шоколад. Това заболяване е наличие на стомашна киселина в стомаха и други материали в хранопровода. Симптомите са нещо като парене в гърдите.

Както вече знаете, шоколадът съдържа и кофеин. Приемът му стимулира централната нервна система. Поради това приемът на едно парче шоколад ви помага да останете свежи и във форма през деня. Но кофеинът няма никаква хранителна стойност.

Ако се прекали с приема на храни, съдържащи кофеин, какъвто е шоколадът, резултатът е тревожност, депресия, проблеми със съня, умора, втрисане, гадене и повръщане. Особено трябва да се внимава с млечните и черните шоколади.

Бременните жени трябва да са особено внимателни при консумирането на шоколад, тъй като кофеинът може да се предаде на бебето още в утробата, а при кърмачките – може да навреди чрез кърмата.

Шоколадът съдържа голямо количество калий. Страдащите от бъбречни заболявания трябва да се особено внимателни с натрупването на калий в организма. Средният прием на калия за един ден не бива да превишава 200 мл. Но ако имате калиев дефицит, шоколадът не може да ви навреди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати