Соевият сос от оригинала до ментето

Соев сос

Говори се, че за пръв път соевият сос или подправката заместител на солта се е появила в Древен Китай в манастир, където група монаси решили да започнат строг пост и да се откажат изцяло от брашното, млякото и солта.

Постепенно гъстата течност започват да използват и японските готвачи, където тя и до днес се счита за кралицата на много ястия.

През 1965 г в една от провинциите на Япония се появява книга, в която в детайли е описана рецептата за соевия сос.

Към внимателно подбрани соеви зърна се добавят пшенични зърна и се поставят във солен разтвор, запечатват се в контейнери с добавена плесен. Така затворени престояват 2-3 години, след което се прецежда и се пълни в стъклени бутилки. Често готвачи добавят към получената течност чесън, копър и други подправки, които подобряват вкуса на соевия сос.

Соя

Днес консумацията на соев сос е твърде голяма и дори в страни като Япония и Китай, които се считат за автор на тази рецепта, приготвят соса чрез обработка на соевия протеин, като зърната се варят с добавяне на киселини, след което се гасят и охлаждат. По този начин продуктът може да се приготви в рамките на няколко часа, което дава възможност на производителите постоянно да попълват запасите си от соев сос и да снабдяват рафтовете в супермаркетите.

Соевия сос съдържа аминокиселини и витамини, подходящ е за хора с диабет и затлъстяване, като успешно замества солта и подобрява вкуса на готовите ястия.

Както с всеки продукт, така и с този не трябва да се прекалява. От предозиране и прекомерна употреба съществува опасност от повишаване на кръвното налягане, нарушения в сърдечния ритъм и щитовидни патологии.

При закупуване на соев сос изберете този в стъклена бутилка, обърнете внимание и на състава - той не трябва да съдържа емулгатори, мая, захари и други съставки, които подобряват и ускоряват процеса на ферментация и са с цел да удължат срока му на годност. В най-добрия случай трябва да има само соя, пшеница и сол.

Обърнете внимание и на цвета. Качественият соев сос е със светлокафяв или тъмножълт цвят, който леко се стича по стените на бутилката, изкуственият и некачествен сос, произведен с киселини, има наситен тъмен до черен цвят.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати