Чушките - витаминозна бомба
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чушките - витаминозна бомба

Чушките - витаминозна бомба

чушки

Чушките в Европа познаваме едва след откриването на Америка. Там те били отглеждани в големи количества от индианците от Чили чак до Мексико.

На Балканския полуостров чушките започнали да се отглеждат през 16 век. Този зеленчук бързо се разпространил и в Азия поради пикантния вкус, предпочитан от местното население.

Чушките притежават редица вкусови и хранителни качества. Съдържат много витамини - най-вече С и Р. Количеството на витамин С е особено голямо в червените чушки.

От друга страна витамин Р запазва биологичната активност на аскорбиновата киселина, а витамин С пък повишава биологичната активност на витамин Р.

Поради ниското количество на целулоза, чушките са доказано добро средство при някои заболявания на стомаха, особено когато се консумират печени. Много често се включват в менюто при диетично хранене.

зелени чушки

Чушките имат специфичен вкус, дължащ се на алкалоид, наречен капсацин. Той подпомага доброто храносмилане.

Този зеленчук също така е много добър антиоксидант, понижава нивото на лошия холестерол в кръвта, спомага за разреждането на кръвта и забавя стареенето на клетките.

Консумацията на чушки намалява риска от образуване на кръвни съсиреци. В допълнение можем да кажем, че този изключителен зеленчук може да помогне в борбата с анемията.

Чушките оказват своето влияние и върху нервната система. Редовната им консумация нормализира дейността и помага за справянето със стреса, депресията и безсънието.

Поради тези причини е препоръчително включването на чушките в ежедневвното ни меню.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати