Запазете зеленчуците и подправките свежи чрез замразяване

Замразени зеленчуци

Когато замразяваме подправки и зеленчуци те имат различни предимства от консервираните по друг начин: запазват дълго цвета си, а също така вкуса и витаминното си съдържание. Преди да ги замразите, добре ги измийте и почистете от частите, които не се ядат, и от наранените места.

Преди замразяване някои зеленчуци трябва да се бланшират. Добре е да се съхраняват в найлонови пликчета на подходящи за готвене дози, за да не се налага останалото количество отново да се замразява, което е вредно за качеството и вкуса на продуктите (веднъж размразени, трябва да се сготвя).

Замразяване на Зелен грах

Трябва да се обработи веднага след като се почисти от шушулките. Замразява се или направо, или се бланшира предварително две минути. Ако замразявате веднага без бланширане и когато го готвите, извадете на стайна температура, колкото е необходимо, измийте хубаво с вода и преминете към кулинарна обработка. Има грахът вкус на току-що набран.

Замразяване на Карфиол

Избирате здрави, бели глави карфиол, без кафяви участъци, 1 измивате и накисвате в студена подсолена вода. След това изваждате, накъсвате на розички (може да се остави и цял) и за няколко минути потапяте в гореща вода. Изплаквате, отцеждате, охлаждате и прибирате в найлонови пликчета.

Замразяване на Чушки

Измивате ги, почиствате от дръжките и семенниците и ги слагате в найлонови пликове. Може да ги замразите и нарязани на парчета или на ивици.

Замразяване на Къдраво зеле

Почиствате връхните листа и кочаните и нареждате зелето на тънки резени. Можете да го бланширате 1-2 минути. Изцеждате, охлаждате и поставяте в найлонови пликове.

Замразени подправки

зелени подправки

Подходящи за замразяване са следните подправки: магданоз, копър, целина, моркови, риган, зелен лук, естрагон, босилек, анасон. Замразени могат да се съхраняват около 6 месеца (на всяко пликче надписвам кога съм замразила).

Измитите подправки разпростирате върху поднос и замразявате или измити, леко подсушени, нарязани (нарязвам с кухненска ножица), слагам в пликчета и замразявам.

Практично е и да ги замразите в кубчета лед. Нарязани ситно подправки се слагат във форми за лед и се заливат с вода. Когато са готови, кубчетата се поставят в найлонови пликове.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати