Срещу затлъстяване и атеросклероза набивайте зеле на корем!

Зеле
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
6.99 лв.
Виж ››

Зелето е зеленчук, който се съхранява лесно и по тази причина присъства на пазара целогодишно. Той притежава отлични вкусови и хранителни качества. Известни са различни сортове зеле: зелено, червено, китайско, савойско.

Зелето е богато на витамин С, който е с най-високи стойности в киселото. Богато е още на витамин Р, В1, В2, В3, В6, В9, РР, Н, К и др. Съдържа аминокиселини, захари, азотни съединения, багрила и минерални соли. В него има висок процент вода, от 2.6 до 8% захари в зависимост от сорта. Солите в него са калий, калций, фосфор, натрий, хлор, магнезий, сяра, желязо и др.

Целулозата подобрява моториката на червата и оказва благотворно влияние върху развитието на полезните чревни бактерии. А намиращите се в него липиди му придават специфичния вкус и мирис.

Зелев сок

Поради ниската му калоричност (25 ккал на чаена чаша нарязано зеле) и богатото съдържание на соли и минерали то е много подходящо при диети и хора с наднормено тегло, затлъстяване и атеросклероза. Солите на калия възпрепятстват задържането на вода в организма. Особено полезна е тартроновата киселина, която предотвратява преобразуването на въглехидратите в мазнини.

В народната медицина зелето се препоръчва при заболявания на стомашно-чревния тракт, при болести на далака, на черния дроб, подагра, авитаминоза, диабет, колит.

Прясно изцеденият зелев сок има слабително действие. Зелеви листа, наложени върху челото, действат ободряващо и освежаващо при главоболие.

Бок чой

На пазара вече се среща и един друг вид зеле - бок чой. То има тъмнозелени листа с дълги, твърди и бели ребра. Повече прилича на маруля и цвекло, но вкусът е типично зелев. Бок чой е по-богат на калций и витамини от обикновеното зеле и намира все по-голямо приложение при здравословното хранене.

Ето три златни съвета при готвене на зеле:

- Зелето е добре да се съхранява неизмито в найлонова торба в хладилника;

- Сарми от прясно зеле стават по-вкусни, ако преди да се поставят да се варят, се овалят в брашно;

- Острата миризма на зеле се омекотява, като към ястието се прибавят един-два стръка магданоз.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати