Как се произвежда всъщност захарта?

Захар

Както всички знаете, захарта е крайният продукт, който се получава от обработката на захарното цвекло. До направата на захар обаче се минава през няколко стъпки, които ще ви разкажем сега.

Първата и най-важната стъпка, естествено, е прибирането на реколтата. Добивът на захарното цвекло е в края на есента и началото на зимата. Цвеклото се събира, като се изравя от земята. Именно затова, когато се достави до специализираните места за производство на захар, то трябва добре да се измие и почисти от пръст и камъни.

Захарта от цвеклото се извлича, когато то се нареже на колкото се може повече малки парченца. Колкото повече парчета, толкова повече части за извличане. Извличането става в дифузер, в който цвеклото стои час и половина в топла вода. Дифузерът тежи няколкостотин тона, когато е пълен с цвекло и вода.

Дифузерът представлява хоризонтален или вертикален контейнер, в който парчетата цвекло се движат или в единия, или в другия му край, докато водата се движи в обратната посока. Това е процес, при който колкото повече вода се движи, толкова по-силен става захарният сироп, или още наричан есенция.

Преминалите през контейнера парчета цвекло са все още мокри и в тях още има захар. За това те преминават през специална преса, която отделя максимално количество захарна есенция, останала в парчетата цвекло. Течността се връща в Дифузера при останалата захарна есенция, а цвеклото, което е станало на каша, се изпраща в специални помещения, където се суши и се използва за направата на хапчета.

Производство на захар

За да стане захарната есенция годна за направата на захар, тя трябва да се почисти добре. Това става с така наречения процес карбонизиране, в който малки частици варовик се образуват в захарната смес. Тези частици варовик събират всичко, що не е захар, и след филтриране сместа е готова за направата на захар, но твърде рядка.

Затова се слага да ври. Това става в огромна тава, която може да събере 60 тона захарен сироп. По време на варенето водата в сиропа се изпарява напълно и сиропът започва да става на кристали. Щом се образуват кристали, сместа от кристали се минава през центрофуга, за да се раздели.

След като захарната есенция е отделена от кристалите, последните се изсушават с горещ въздух, пакетират се и са готови за доставка.

Надявам се да сте научили нещо ново и полезно.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати