Днес се отбелязва Международният ден за борба със затлъстяването

отслабване

24 октомври е обявен като Международен ден за борба със затлъстяването и по тази причина стартират серия от кампании, насочени към поддържането на здравословно тегло и отслабване.

Данните на Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгия показват, че все повече хора са с наднормено тегло, като заедно с това зачестява и броят на затлъстяващи.

Инициативите днес целят да информират за животозастрашаващите опасности, до които могат да доведат излишните килограми, и също така да предложат ефикасни и здравословни методи за намаляване на теглото.

бургери

Акцентът ще е върху здравословния режим на хранене и физическата активност. Според последните проучвания се регистрира тревожна тенденция както сред по-възрастните, така и сред по-младото поколение на заседнал начин на живот.

Наблюдава се рязък спад на физическата активност, като децата от европейските държави спортуват с между 30 и 80 процента по-малко, което е довело до 20% увеличение на случаите на наднормено тегло при подрастващите.

В България близо 2 милиона от възрастното население е с излишни килограми, а половината от тях са затлъстели. Децата у нас, които се борят с наднорменото тегло, надхвърлят 200 000, а 67 000 от тях са със затлъстяване.

Основните фактори, заради които се трупат килограми, са вредните хранителни навици, ниската двигателна активност и фамилна обремененост. Установено е, че с увеличаването на килограмите се увеличават и рисковете за здравето.

Най-честите заболявания, свързани с наднорменото тегло, са захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания и заболявания на храносмилателната система. Напълняването увеличава с до 6 пъти риска от хипертония.

диета

Най-ефективният метод за намаляване на излишното тегло е пълна промяна на начина на живот. Това включва диети, всекидневни упражнения, а в някои случаи и медикаментозна терапия.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати