Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Учени: До 2030 г ще получаваме коледните пуйки директно от лаборатория

Учени: До 2030 г ще получаваме коледните пуйки директно от лаборатория

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Коледна пуйка

Пълнените пуйки са неизменна част от коледната трапеза както в Съединените американски щати, така и на много други места в света. Всяка година фермерствата отглеждат милиони птици, които да послужат при приготвянето на дългоочакваната празнична вечеря. В бъдеще обаче тази практика ще остане само в миналото.

До четиринадесет години коледните пуйки ще бъдат развъждани и отглеждани лабораторни условия, за да се понижат щетите, които масовото животновъдство причинява на природата, предвиждат американски учени, цитирани от bTV.

Специалистите вече са провели няколко интересни опита, за да докажат думите си. При един от тях те са взели миниатюрно късче от пуешко месо, след което са го изолирали със специфични стволови клетки.

Пуешко бутче

Използвайки разтвор след това, те създали лъжливото усещане у клетките, че се намират в пуйка, така че да продължат да се делят и да образуват тъкан. Позовавайки се на този опит, учените смятат, че само за три месеца може да бъде създадено пуешко месо, което би осигурило цели 20 трлн. пуешки хапки.

И въпреки че експертите вече са измъдрили лабораторен способ за получаване на пуешко месо, той едва ли ще се използва масово скоро, тъй като само едно животно, отгледано по този начин, излиза към 34 000 долара. В бъдеще обаче, когато методът стане по-евтин, вероятно и практиката ще е масова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest