Съветът на експертите! Как да разпознавате качествения мед

мед
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
7.70 лв.
Виж ››

Медът е сред най-масово използваните продукти през зимния сезон, тъй като според редица бабини рецепти, облекчава грипа и настинките.

Доколко обаче медът, който купуваме, е качествен, отговорят експертите.

В рубриката Чети етикета на btv се разяснява най-достоверният начин, с който може да проверявате дали ви продават истински мед.

Методът е да обърнете бурканчето надолу и ако съдържанието вътре потече без проблеми като вода, то най-вероятно това не е истински мед, а стоката е с много ниско качеството.

Не винаги обаче по-течният мед е и по-некачествен. Когато се втечнява при температура от 45 градуса, това е сигнал за качество. Нагряването му над тази температура не се препоръчва, защото така губи полезните си свойства.

Но дори когато се нагрее, истинският мед се стича бавно, а не като вода, коментират експертите.

качествен мед

За да постигнат тази характерна гъстота на истинския продукт много производители прибавят нишесте. През 2013 година асоциация Активни потребители проведоха тест на 10 марки български мед и установиха, че масово се добавя нишесте.

Според Богомил Николов, председател на Асоциацията, най-голямото нарушение при меда в наши дни е, че много производители представят промишлено произведения мед като пчелен.

Въпреки това е препоръчително да четете внимателно етикетите, за да сте сигурни какво купувате.

Специалистите казват, че за последните години производството на мед у нас силно е намаляло. Годишно вече се произвеждат около 5000 тона, а преди това количеството български мед е достигало 10 000 тона.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати