В Италия разбиха група, изнасяща нискокачествен зехтин

Зехтин

Властите в Италия заловиха престъпна група, която години наред е изнасяла нискокачествен и стар зехтин за САЩ. Марката маслиново олио се е представяла като екстра върджин, съобщава агенция Ройтерс.

Заловени са 12 души, за които се смята се част от мафията Калабрия. пред полицията бандата е признала, че евтиният зехтин се произвеждал от маслиново кюспе и се продавал в Америка.

На етикета пишело, че е екстра върджин, който е много популярен заради ползите за здравето, с които се свързва. Фалшивят продукт се е продавал в най-големи количества в магазини в Ню Джърси.

Зехтинът от маслиново кюспе трябва да е поне 10 пъти по-евтин от зехтина екстра върджин, а бутилка от един литър се е продавала за 10 евро, съобщава Давид Граниери, ръководител на Асоциацията за производство и преработка на маслини.

Предполага се, че италианската престъпна група е спечелила около 16 милиарда с измамата. През последните 2 години те са развили незаконната си дейност и в други селскостопански отрасли, посочват данните на италианската селскостопанска асоциация Колдирети.

Освен да подправят продукти, бандитите са натрупали състояние и с контрол върху дистрибуцията и експлоатиране на работната ръка. През 2015 година те са принудили близо 100 000 мигранти да работят за жълти стотинки на полето.

Фалшив зехтин

Условията на труд, които предлагали, са в пълен разрез с италианската Конфедерация на профсъюзите на трудещите се.

В разкритата схема със зехтина се установило и че изнесеното количество от Италия към САЩ е близо 10 тона, като имало случаи на изнесени продукти с изтекъл срок на годност.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати