Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Къде изнасяме родните домати

Къде изнасяме родните домати

Къде изнасяме родните домати
Снимка: SimonG_MK / pixabay.com

Макар че е в България само от 130 години, доматът е станал неизменна съставка от храната ни - в лютеници, салати, ястия. Консумацията на домати е изключително висока, по 20 килограма средно на човек годишно само пресни домати, отделно в консерви.

По средата на миналия век България е сред най-големите износители на домати, но днес производството им се свива драстично, а оттам и износът намалява значително.

Сривът в износа на домати

Преди 40-50 години производството на домати у нас е толкова значително, че надхвърля значително нуждите на населението и затова се изнасят до около 400-500 хиляди тона на година.

Днес се отглеждат около 120-150 хиляди тона на година, а това производство не успява дори да покрие вътрешните нужди, заради което се внасят още около 90 хиляди тона на година. Само малка част от вътрешното производство - около 10-15 хиляди тона се изнасят навън и това е преди всичко първокласното производство.

Вносът е 6 пъти по-голям от износа на доматена продукция. Слабите резултати се дължат на неефективна организация в производството, ниска производителност и недостиг на работна ръка, а начинът на финансиране на земеделската продукция изкривява пазара.

В последните години поради промени в климата температурите значително се повишават и летните жеги се отразяват неблагоприятно на реколтата от домати, особено що се касае до розовия домат.

Съвременен баланс в производството и износа на домати

Домати

В последните години България от първа сила в износа на домати отстъпи до последна позиция, а доматът продължава да бъде в центъра на потреблението на пресни зеленчуци. Така че доматът е както най-изнасяният, така и най-внасяният зеленчуков продукт.

През летният сезон от юли до септември нуждите от пресни домати се задоволяват основно от местно производство - около Пловдив, Пазарджик, Хасково, Сандански се произвеждат най-много домати, но през есента и ранната пролет доминират турските и гръцките зеленчуци.

Консумация и цени на домати

Домати с високо качество липсват извън летния сезон. Цените са високи, а качеството съвсем занижено. Производствата цена на този толкова важен зеленчук е все още най-ниска у нас в целия Европейски съюз.

Малките и раздробени стопанства обаче не успяват да се справят с доставки през цялата година. Причините са в лошо напояване, високи разходи на производство и недостиг на работна ръка. Това са основни причини за трайния срив в производството.

От друга страна, производствените цени постоянно растат от 2018 година насам. За подобряване на състоянието на производителите са нужни инвестиционна подкрепа, внедряване на нови машини и съоръжения, както и на нови технологии за производство.

Посока на вноса и износа на домати у нас

Износ на домати

Вносът на домати не бива да се гледа като провал за земеделците. Дори Испания, която изнася по 500-600 хиляди тона пресни домати годишно, отделно внася по 200 хиляди тона от Мароко. Друг голям износител като Гърция също внася домати.

Вносът у нас е предимно от съседите - Гърция и Турция, от държавите от ЕС най-силен внос има от Полша, а износът е главно за страни от съюза.

Поради вътрешни причини, свързани с влизането на страната ни в Европейския съюз и преминаването от централизирано производство към малки лични стопанства, се получи срив в производството и оттам налагането на внос.

Единствената оптимистична новина е, че производството на домати у нас бавно, но упорито нараства.

Вижте още:

- Кой сорт домати за какви ястия е подходящ;

- Заплашен ли е родният розов домат от изчезване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest