Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Къде да вложим зелените домати от градината

Къде да вложим зелените домати от градината

Къде да вложим зелените домати от градината

С първия полъх на есенния вятър ние започваме ежедневно да следим прогнозите за температурата, предстоящи дъждове или пък слани. Няма как - градината трябва да бъде прибрана рано или късно. Често дори се случва атмосферните условия да ни изненадат и да ни се наложи да оберем и доматите, независимо че не са узрели.

Какво можем да приготвим със зелени домати, след като вече са обрани? Най-лесният вариант е да ги оставите да узреят на слънце или в някое по-топло помещение. Но също така можете да приготвите от тях и разнообразни разядки или пък есенни манджи. Туршиите със зелени домати също са класика, но може да опитате и друго.

Ето идеи в какви ястия да вложите зелените домати от градината.

Разядка от зелени домати

Тази разядка със зелени домати става много вкусна, а и е много лесна за приготвяне. Необходими са ви само 2-3 зелени домата, 1 червена и 1 зелена чушка, 3 картофа, чесънче, зеленийки, сол, черен пипер и зехтин.

Обелете картофите, нарежете ги и заедно с нарязаните чушки ги оставете да врат в подсолена вода до пълна готовност. Отцедете ги. Зелените домати залейте с вряла вода, за да можете да ги обелите по-лесно. В купа смесете всички продукти (доматите е добре да са предварително нарязани и също отцедени), добавете ситно нарязания чесън, малко зехтин и зеленийки по ваш избор (магданоз или копър). Пасирайте всичко и подправете със сол и черен пипер.

Супа със зелени домати

Супа от зелени домати

Запържете малко лук в масло и добавете нарязаните на кубчета зелени домати (предварително обелени), в които сте разтворили малко брашно. Добавете бульон, а ако не разполагате с такъв, добавете само вода. След около 30 мин добавете и шепа фиде. Овкусете със сол, пресни листенца целина или магданоз и така ще разполагате с чудесна есенна супа.

Селска манджа от картофи и зелени домати и чушки

Зелени домати от градината

Нарежете на дребно картофи и ги сложете да врат по начина, по който по принцип приготвяте картофено пюре. Отделно запържете в олио ситно нарязани праз или кромид лук и нарязани на средни по големина чушки и домати.

Когато се запържат, добавете към тях предварително сварените и намачкани с решетъчна лъжица картофи, както и малко прясно мляко. В случай че имате около вас вече готова туршия, можете вместо мляко да използвате част от течността ѝ. Разбъркайте всичко това, подправете със сол, малко червен и черен пипер и вече разполагате с една чудесна и по-нестандартна гарнитура към всякакви меса или пък риба.

Ако обичате кулинарните експерименти, изпробвайте още:

- салата от зелени домати;

- панирани зелени домати;

- пържени зелени домати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest