Индришето представлява полухраст от семейство Здравецови, роднина на здравеца и мушкатото. То е хибрид и се среща само в култивиран вариант. Расте в Северна Африка, Северна Америка и Южна Европа.
У нас индришето е често използвана подправка. Използваемите части на растението са листата и връхните части на стъблото, заедно с цветовете. Те имат характерен силен и приятен аромат.
В кулинарията от индрише се използват листата от растението. Силният им аромат им позволява се използват като заместител на ванилията. Често се прибавят в компоти, конфитюри и други сладки изделия за овкусяване.
На един буркан компот обикновено се добавя по едно листенце индрише, което е достатъчно да донесе желания резултат. Най-често се влага в този от дюли. На сладката към които се прибави пък придава апетитен привкус. В сладкишите се прибавя по малко сок от индрише.
Типичният аромат на индришето го прави и често предпочитана съставка за редица сладки спиртни напитки. То се използва и за запарване на бъчвите за вино и ракия. При варене на ракия някои добавят китка от листа на индрише, за добър аромат.
Въпреки че е обичана подправка, по-често от индришето се използва етеричното масло. То се извлича чрез специална дестилация на водна пара. Интересното е, че ароматът на този хибрид е близък до този на розовото масло.
Етеричното масло от индрише се нарича тереш. Използва се главно за фалшифициране на розово масло, както и за негов заместител в някои производни продукти.
Листата и етеричното масло от индрише са изключително полезни. Вложени в ястията или използвани в народната медицина, те подпомагат храносмилането и разширяват кръвоносните съдове. Освен това действат антисептично.
В народната медицина индришето най-често се използва за лечение на диабет, хипертония и сърдечни проблеми. Външно се прилага при кожни заболявания и упорити рани.
Често, индришето се отглежда като стайно и/или декоративно растение. Около него винаги се носи приятен, свеж аромат.
Коментари