gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кой мед при кои състояния да ядем

Кой мед при кои състояния да ядем

Видове мед

Богатият състав на меда (над 180 химически съединения) го прави незаменим за човешкото здраве. Той съдържа протеини, повечето от незаменими аминокиселини, ензими, макро- и микроелеминти, монозахариди (глюкоза и фруктоза), витамини (в ограничени количества).

Медът носи всички полезни хранителни и лечебни свойства на растенията, които са събрани от пчелите, и в зависимост от сорта си те предават своите терапевтични свойства на пчелния еликсир.

Експертите казват че най-полезният мед е полифлорният. Той се получава от едновременно цъфтящи овощни, тревисти, фуражни, етерично-маслени и други медоносни растения. Този мед съдържа различен набор от полезни вещества в зависимост от билките, мястото и времето на събиране. Той има силно лечебно, антисептично, диетично и поливитаминно въздействие върху тялото.

Тъмният мед (горският, от цикория и елда) съдържат повече микроелементи и ензими, отколкото светлият. Този мед е богат на протеини, органични киселини и желязо, което директно го включва в диетата при хора с нисък хемоглобин.

Медът от светлите категории (от цветя, рапица, ливаден) извършва по- малко натоварване на панкреаса и по-лесно се усвоява от организма.

За най-лесносмилаем се счита медът от акация, който успешно се използва за бъбречни и мъжки болести.

Медът от елда помага за изчистването на кръвоносните съдове и насърчават усилено регенерацията на тъканите. Благодарение на високото си съдържание на ензими, аминокиселини, протеини, калций и желязо той се препоръчва на бременни жени и хора, страдащи от анемия. Особено показен е този мед за хора, страдащи от гастрит с повишена киселинност.

Липовият мед традиционно се използва при атипична пневмония, заболявания на дихателните органи и грип. Той насърчава изпотяване и има антимикробни и успокояващи свойства.

Мед

Цветният мед (от цветята на растенията) способства върху оздравяването на целия организъм, повишава имунитета и е отличен в профилактиката при вирусни и простудни заболявания. Често този мед се препоръчва при рехабилитация след операция и хронични заболявания.

Ливадният мед (билков, полифлорен) е известен със своите противовъзпалителни и антисептични свойства. Той облекчава симптомите на мигрена, болките в стомаха, нормализира сърдечния ритъм, помага при безсъние. Този вид мед, спомага в процеса на оздравяване от пневмония и заболяване на бронхите и трахеите.

Малиновият мед има деликатен сладък вкус и приятен цвят. Както и малиновото сладко, той прекрасно се справя с простудните заболявания.

Лечебните свойства на меда са изпитали върху себе си много поколения. Има малък процент от тях, които са проявявали алергия към продукта на природата. Не е желателно да се използва мед и при диабет.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати