Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кой е най-правилният начин да ядем яйца?

Кой е най-правилният начин да ядем яйца?

Яйца

Много е коментирано и изписано по въпроса дали яйцата са вредни или полезни за здравето ни и дали, ако обичаме да си похапваме от тях, трябва да внимаваме да не предозираме с количествата им. И тази тема е особено актуална не само по Великден, се разисква целогодишно.

В продължение на десетилетия се смяташе, че човек трябва да внимава с консумацията на яйца, тъй като те съдържат вредни за сърцето вещества. Според последните проучвания обаче се оказва, че можете съвсем спокойно да си похапвате яйца, и то без особени ограничения в количествата. Ето какво друго става ясно за яйцата и защо те са полезни за здравето ни:

- От специалисти е доказано, че ако Вие сте здрав и нямате сърдечно-съдови оплаквания, можете съвсем спокойно да консумирате яйца, но сварени. Те не повишават нивото на холестерол и с бройката им трябва да внимават единствено хората, които страдат от болно сърце. Но и те да не забравят, че според последните проучвания яйцата не съдържат 215 г холестерин, а само 185 г;

- Яйцата предпазват от рак на млечната жлеза, като свалят риска от това заболяване с цели 44 %, което никак не е за подценяване. Именно хапването на 1- 2 сварени яйца на ден може да Ви предпази от тази форма на рак и играе ролята на естествена профилактика;

- Яйцата са богати на холин, а той подпомага изграждането на клетъчните мембрани и способства за нормалната работа на клетките;

- Яйцата са особено полезни за бременните жени. Освен холина, който помага за естественото развитие на мозъка на бебето, те съдържат и витамините А, В, D и Е. Според повечето американски учени холинът може дори да подобри умствените способности на намиращия се в утробата плод;

- Съдържащият се в яйцата йод е полезен за щитовидната жлеза, а фосфорът, както знаем всички, и който също е в не малки количества в яйцата, заздравява зъбите ни;

Сандвичи с яйца

- Освен всичко казано дотук, е открито, че яйцата имат и антиоксидантно действие заради намиращите се в тях вещества като лутеин, холин, бета-каторин и др.;

- Важно е обаче да се спомене, че е най-полезно да консумирате яйцата сварени, а не пържени. Освен че така ще запазите ценните им вещества, ще можете да ги включвате и в диетата си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest