Какво показва цветът на черупката и жълтъка на яйцата?

Яйца
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка - бежов
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка - бежов
10.00 лв.
Виж ››

Яйцата съдържат всички хранителни вещества, от които се нуждае растящото пиле, в това число - белтъчини (12.5 г на 100 г), минерали и микроелементи (калций, селен и витамини (A, D, E и много от групата В). Съдържанието им на мазнини не е високо, при това почти две трети от мазнините в тях са ненаситени- 47% са мононенаситени, а 12% - полиненаситени.

Едно малко кокоше яйце с тегло около 50 г съдържа 75 ккал, средно яйце - от 85 до 90 ккал, а голямо - около 100 ккал. По-голямата част от калориите, мазнините и хранителните вещества, както и цялото количество холестерол се съдържат в жълтъка. Белтъкът (албумин) е 88% вода, а останалата част се състои главно от протеини и значително количество калий и витамин В.

Кокоши яйца

Бяло, бежово, светлозелено или розово яйце?

Повечето кокоши яйца са бежови или бели, но се срещат и други цветове. Цветът на черупката не е от значение за хранителните свойства и вкусовите качества на яйцето - той е белег единствено на породата на птицата, която го е снесла.

Бели яйца

Цветът на жълтъка също варира и до голяма степен зависи от хранителния режим на кокошката. Например наситеножълтият жълтък може да означава, че яйцето е органично или е снесено от свободно отглеждана кокошка, хранена с царевица. Понякога обаче към фуражите се добавят изкуствени оцветители, които също придават на жълтъка наситеножълт цвят.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати