Витамина Морков и как да го приготвим правилно

Витамина Морков и как да го приготвим правилно

Когато сте били малки, казваха ли ви често, че ако ядете моркови, ще имате добро зрение? Навярно да и сигурно защото това е съвсем вярно. Морковите наистина са полезни за очите и повишават имунитета, защото са едни от най-добрите източници на провитамин А, каротинноиди, алфа-каротин и бета-каротин.

Всички тези съединения в организма се превръщат в активната форма на витамин А. Освен че е полезен за зрението и имунитета, този витамин оказва положителен ефект върху кожата и е важен за контролиране на растежа и развитието на епителната тъкан.

Витамина Морков и как да го приготвим правилно

За да се запазят най-голяма част от полезните вещества (витамини, минерали и антиоксиданти), най-добре е морковите да се приготвят на пара (пет минути са достатъчни), нарязани на шайби с дебелина 6-7 мм. Вкусът може да се обогати с различни подправки и сосове, за да се получи лека закуска или гарнитура към месо. Сос от мед, горчица или зехтин се съчетава перфектно с вкуса на морковите, дресингът от пресен босилек, мента, кориандър, сокът и настърганата кора на един портокал - също.

В наше време моркови можем да консумираме през цялата година. Прибрани в хладилника, те остават свежи поне за две седмици. За по-добро съхранение ги сложете в найлонов плик, като старателно изкарате въздуха от него. Не забравяйте - пликът трябва да бъде напълно сух.

Витамина Морков и как да го приготвим правилно

Морковите са великолепна основа за сос, който би подхождал на месни ястия.

За целта морковите се сваряват и пасират. Прибавя се вода и подправки по желание и сместа се готви за кратко. След това се прибавя готварска сметана, като количество е равно на това на водата. Оставя се да заври, след което може да се сервира.

Витамина Морков и как да го приготвим правилно

Направете и бърза туршия от моркови, като използвате процеса на ферментация. Зеленчуците се почистват добре и се режат на малки парчета. Подреждат се в буркан, който се пълни със смес от вода и сол в съотношението 5 г сол на 250 мл вода. Зеленчуците се притискат плътно и се заливат, без да остава въздух. Може да се притиснат и с камък. След няколко дни, когато течността намалее, се долива още. Три дни на стайна температура са достатъчни, за да започне ферментацията. Когато се появи и специфичната миризма, затворете буркана с капачка и го преместете в хладилника.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати