Шийтаке - най-здравословната гъба в света

Шийтаке

Малките гъби Шийтаке се почитат от векове заради многобройните здравословни свойства, които оказват и които са използвани с радост от народната медицина. Нямайки корени, листа, цветове или семена, гъбите Шийтаке попадат в специална категория: гъбички.

Известни с богатата си текстура и опушен вкус, те са вторите най-често култивирани и годни за консумация гъби, лесно достъпни на пазара в световен мащаб. Сравнявайки витамините, минералите, антиоксидантите и фитонутриентите, които те съдържат между храните, гъбите Шийтаке са уникални.

Медното съдържание е най-значително, съдържайки се в 65% от дневната стойност за една порция. Медта е един от малкото елементи, придружени от аминокиселини и мастни киселини, които са от съществено значение за човешкото здраве. Тъй като тялото не може да синтезира мед, нашите диети трябва редовно да го доставят. Изследователите казват, че дефицитът на мед може да бъде фактор за развитието на коронарна сърдечна болест.

Точно след медта са пантотеновата киселина и селенът, които осигуряват съответно 52% и 51% от дневната стойност. Рибофлавин, ниацин, цинк и манган играят поддържащи роли заедно с ерготиониен - антиоксидант, който потиска оксидативния стрес.

Гъбите Шийтаке съдържат и силни съединения, които имат естествена способност да обезсърчават възпалението, туморите, лошите бактерии, вредните вируси и, иронично, гъбичките. B-витамините като В2, В5 и В6 са част от съдържанието, осигурявайки енергия чрез разграждане на мазнини, въглехидрати и протеини. За лентинан, мощен противогъбичен протеин в гъбите Шийтаке, е установено, че има свойства, предотвратяващи рака. Той също така показва намаляване на отрицателните ефекти в прогресията на ХИВ и способността на клетките на левкемия да пролиферират.

Спорите (мицели) от гъби Шийтаке имат защитни способности върху черния дроб, потискат възпалението и дори имат свойства за профилактика на рак при пациенти с хроничен хепатит.

Гъби Шийтаке

Не е тайна, че гъбите Шийтаке са една от най-здравословните храни на планетата, използвани широко в древната китайска медицина. Учените вече доказаха, че те предлагат антивирусна, понижаваща холестерола и сърдечно-съдова поддръжка и удивителни свойства в точното количество, за да увеличат имунната система, да я изтласкат или да я изравнят, където е необходимо.

Едновременно вкусни и здравословни, Шийтаке са чудо, създадено и подарено ни от природата, затова нека им се наслаждаваме колкото можем повече.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати