Пуска е едно от най-вкусните и солени български мезета

Домашна пуска
Снимка: ГЕРГАНА ЯНКОВА

Пуска е уникален месен деликатес, който се прави през зимата и е традиционен за южната част на България. Той се приготвя, като се пълни със сурово месо свински пикочен мехур, наричан по този край пуска. Оттам идва и името на колбаса. Технологията за направата на пуска датира от преди векове и се предава от поколение на поколение. За жалост, днес все по-малко хора се ангажират с приготвянето на пуска, защото отнема доста време и усилия. Но всеки, който поне веднъж е опитал мезето, е сигурен, че никога няма да забрави невероятния му вкус и специфичното ухание.

Някой сравняват пуската с бабек, бански старец и странджанско дядо, но според опитните гастрономи тези сушени продукти се различават по вкус и изтъкват, че пуската е доста по-солена. Всъщност според мнозина тя е едно от най-солените месни мезета в света, тъй като при приготвянето ѝ килограм свинско месо се овкусява с цели 40 грама сол. За сравнение в рецептите за родните сушени колбаси рядко се слага повече от 25 грама сол на килограм сурово месо.

При направата на пуска освен свинско месо и пикочен мехур се използват още черен пипер, кимион. В някои части на Южна България обаче методът за приготвяне на пуска може да варира. Така например в село Върбица слагат червен пипер. В село Ябълково пък добавят праз към месото. Някъде добавят и ракия. При всички случаи, след като се натъпче месото, трябва да се изсуши добре и чак тогава да се поднесе. След това може да се консумира с пресни домати, чушки и топъл домашен хляб. Чудесно мезе е и към червеното вино.

Ето и една рецепта за по-лесен вариант на домашна пуска.

Необходими продукти: 1 сушен свински мехур, 30 % шарено месо, 70 % червено месо, 40 г сол/1 кг, 52 г черен пипер/1 кг, 42 г кимион/1 кг, 22 г чубрица/1 кг, 1 стрък праз

Месото, с което ще се пълни пуската, трябва да се отцедило хубаво от кръв и вода. След като престои една нощ на хладно, се надребнява на късове, големи до 5 см. След това месните хапки се поставят в дървена тава и се осоляват. Оставят се така за едно денонощие, като се разбъркват на няколко пъти.

Бабек

После се смесват с другите подправи и се пълнят в предварително изкисната във вода и обърната пуска. При тъпченето на месото, не трябва да се оставят празни места. Когато пуската е добре напълнена, идва ред да бъде зашита и залепена отгоре с част от тънкото черво на закланото прасе.

След това се затиска с тежест, пробождайки се на места, за да се отстрани излишният въздух. Това продължава около 3-4 дни, след което пуската се връзва за дървен прът и се оставя да се суши на хладно и проветриво място около 3-4 месеца.

Когато времето започне да се затопля, се поставя в сандък, покрита с дървесна пепел. Разбира се, вариант е и да се постави във фризера, където така може да се съхрани до октомври.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати