Факти за домата, които не подозирате

Домати
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
Виж ››

Все още има хора, които реагират с недоверие, когато чуят, че доматът е плод. Освен този неоспорим факт има още няколко любопитни неща около любимите на всички ни домати.

- Случвало ли ви се е да откъснете домат, докато той все още е зелен? Не се безпокойте, няма да го хвърляте, а напротив. Оставете домата до ябълки или до банани. Ще се изненадате какво съдържат тези плодове - хормон на растежа. Благодарение на този газ зреенето на домата ще се ускори и накрая ще бъде готов за консумация.

Зелени домати

- Доматът има антисептично действие. Това означава, че ако пиете пресен доматен сок, ще избегнете досадните възпаления. Също така този плод съдържа в себе си витамин С и бета-каротин - антиоксиданти, които помагат за неутрализирането наосновните причинители на рак.

Доматен сок

- Във Великобритания през 17 век се появява твърдение, че доматите са отровни. Цял век британците вярват на тази теза и не допускат домата в менюто си. Но малко по-късно те се превръщат в една от основните съставки в богатото им меню.

Домати със зехтин

- Добре е доматите да бъдат овкусявани със зехтин или друга полезна мазнина винаги, когато ги консумираме. Това е така, защото са богат източник на аминооксиданти. Доматът съдържа ликопен, който е мастноразтворим. Това означава, че за усвояването му е необходима мазнина.

- Солта и киселината, които съдържа доматът, помагат премахването на медния оксид, който е по вашите вещи в дома, оставяйки с ярък блясък предметите, направени от този метал.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати