gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Цените на храните у нас скачат тенденциозно

Цените на храните у нас скачат тенденциозно

Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
Виж ››

Портфейлът на българина изтънява все по-лесно. По същото време миналата година през есента цените на продуктите са били със средно 3% по-ниски.

В последната година се наблюдава тенденциозно покачване на цените в почти всички сектори в страната. Най-много са се покачили те в хранителния сектор.

10% е увеличението при млечните продукти, докато при яйцата скокът е с 29%, като днес на места те се продават за по 40 стотинки за брой.

Според специалистите за инфлация не може да се говори, тъй като докато цената на храните скача, други продукти стават по-достъпни. Тук става въпрос за самолетните билети, туристическия и ресторантьорския бранш, които поевтиняват.

Не всички българи обаче пътуват със самолет, докато на всеки се налага да се храни. И докато от бранша са категорични, че проблемът са цените, потребителите споделят, че реалният проблем е в доходите.

За 2017 г. средната брутна работна заплата е 1064 лв. С това отбелязваме ръст от малко над 11.5% спрямо миналата година. Въпреки това заплатите на българите остават далеч от средните за Европа, а цените на хранителните продуктите обещават да останат същите поне до края на тази година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати