Ето колко ще ни струва традиционната вечеря за Бъдни вечер

Бъдни вечер

Около 40 лева ще струва постната трапеза, с която по традиция се посреща Бъдни вечер. Същата е и сумата, която пенсионерите получиха като бонус за коледните празници.

За Коледа обаче ще са ни нужни поне 100 лева за вечеря на 4-членно семейство, като в сумата се включват свинско месо, ориз, картофи, зеле, алкохол, продукти за баница, питка, плодове и зеленчуци.

За да поставите 7 или 9 постни ястия на трапезата, ще е нужно заплатата ви да е над 1000 лева, показва проучване на КНСБ. Това означава, че голяма част от нашенците ще посрещнат оскъдно празниците.

В същото време синдикатите изчисляват, че ценовото равнище за храни и алкохол у нас е 71% над средното за Европейския съюз. В съседната ни Румъния например е 62%, и то при положение че и двете страни се причисляваме към най-бедните в ЕС, съобщава Българското национално радио.

Постна питка

Или казано с други думи, получаваме по-малко, но плащаме повече, когато пазаруваме в магазина. При изчислена средна месечна издръжка от 575 лева на месец Коледа ще е невъзможна за много българи.

Около 1.5 милиона от сънародниците ни ще празнуват извън граница или в някои от ски курортите, но останалите 5 милиона ще прекарат празниците у дома, споделя експертът Мика Зайкова.

Според нея с 40 лева бонус пенсионерите у нас ще могат да си позволят кюфтета с гарнитура от картофена салата за Коледа, а при безработните и социално слабите, които няма да получат нещо допълнително за празниците, коледната вечеря ще е още по-бедна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати